Järventaus: Yrittäjät eivät vingu palkanalennuksia

Huomenta suomi 21042015 yrittäjät
Työmarkkinaosapuolet suhtautuvat varauksella keskustan Juha Sipilän yhteiskuntasopimukseen.
Julkaistu 21.04.2015 08:33

MTV UUTISET

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tapaa huomenna työmarkkinajohtajia. Tarkoituksena on keskustella yhteiskuntasopimuksesta, jonka aikaansaamista Sipilä on vaatinut ennen hallituksen muodostamista. 

Suomen yrittäjien mukaan hallituksen on tehtävä itse ratkaisut, jos yhteistä näkemystä tarvittavista rakenneuudistuksista ei saada aikaiseksi. Työntekijäjärjestö SAK taas korostaa yhdessä sopimisen tärkeyttä erityisesti palkka-asioissa.

Osapuolet keskustelivat yhteiskuntasopimuksesta aamulla MTV:n Huomenta Suomessa.

– Palkkasopiminen kuuluu työmarkkinajärjestöille eikä eduskunnalle ja meillä on siitä vastuu. Miksi aina vingutaan, että palkkoja pitää joustaa alaspäin. Voin kysyä, että saako huonosti menestyvä yritys jostain raaka-aineista alennusta jos se ei pärjää? Miksi palkkojen juuri pitää siinä kohtaa pitää alkaa joustamaan? Näissä kysymyksissä laitetaan aina työntekijä maksuhenkilöksi eikä mietitä sitä, että on muitakin tekijöitä joiden pitäisi joustaa, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Järventaus on asiasta luonnollisesti toista mieltä. 

– Sanoisin, että ei ollenkaan näin: yrittäjän selkänahka joustaa ensimmäisenä, hän saa viimeisenä palkan jos yrityksellä on vaikeuksia. Emmekä me vingu mitään palkanalennuksia, enkä vingu ylipäätänsäkään, vaan haemme sellaista järjestelmää, joka antaisi mahdollisuuden löytää työpaikoille parhaat käytännöt työntekijän turvan säilyttävällä tavalla, Järventaus sanoo. 

Viimeinen sana valtiovallalla    

Järventaus korostaa, että eduskunnan vastuu ja valta lainsäädäntöasioissa on jakamaton.

– Nyt on juuri valittu eduskunta ja on selvää, että sillä pitää olla mahdollisuus toimia. Sitten me etujärjestöt pyrimme parhaamme mukaan kertomaan, miten asioista pitäisi päättää ja miten niitä pitäisi hoitaa. Tavoitelkaamme yhteisymmärrystä ja toivottavasti se syntyy. Jos ei, kyllä vastuuta pitää kantaa, äänestäjät ja kansalaiset edellyttävät sitä. 

Sekä yrittäjät että palkansaajat vastustavat ajatusta siitä, että jollain osapuolella olisi veto-oikeus yhteisesti tärkeisiin asioihin. 

– Suomalaisen yhteisymmärryksen hakeminen on aika pitkälti mennyt yksittäisten tahojen veto-oikeudeksi, ajatellaan että voidaan blokata asioiden eteenpäin meneminen. Jos yhteiskuntasopimuksessa ei synny isänmaan kannalta riittävän vaikuttavia ratkaisuja, silloin on vaaleilla valitulla poliittisella päätöksentekijällä vastuu viedä asia eteenpäin, Järventaus linjaa.

SAK:n Lyly korostaa enemmän yhteisymmärryksen hakemista.

– Suomihan on aina tehnyt sopimalla isoja ratkaisuja ja linjauksia, joten kannattaa hakea sitä sopimisen kautta. Ei se voi olla niinkään, että hallituksen pitää jyrätä läpi oma näkemyksensä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015