Kansanedustaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen arvioi, ettei hallituksen valmistelemalle irtisanomislaille ole olemassa todellista vaihtoehtoa. Hänen mielestään hallituksella on velvollisuus tuoda lakiesitys eduskuntaan.
Katso Matti Vanhasen koko Uutisextra-haastattelu yllä olevalta videolta.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat esittäneet, että ratkaisu hallituksen ja ay-liikkeen väliseen kiistaan voisi löytyä työaikalainsäädännön avaamisesta ja paikallisen sopimisen edistämisestä. Matti Vanhanen (kesk.) ei tähän vaihtoehtoon usko.
– Luulen, että hallitusrintamassa toivotaan, että ratkaisu voisi löytyä siitä. Sen verran kauan olen politiikassa mukana ollut, että en usko että se löytyy siitä, Vanhanen sanoo MTV:n Uutisextrassa.
Paikallisen sopimisen laajentamista järjestäytymättömiin yrityksiin valmisteltiin pitkälle aiemmin tällä hallituskaudella, mutta asiasta ei lopulta löytynyt yksimielisyyttä. Vanhasen mukaan osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.
– Hallituksen ja pienten yritysten ajattelutapa on se, että mikseivät yrittäjä ja työntekijät yhdessä työhuonekuntana tai luottamusvaltuutettuna voisi käydä niitä neuvotteluja. Mutta ymmärtääkseni ay-liike vaatii, että työntekijöiden puolelta neuvottelijana täytyy olla ay-liikkeen luottamusmies. Jos ei omaa ole, niin tulisi jopa ulkopuolelta.
– On epärealistinen ajatus, että mikään työyhteisö ottaisi ulkopuolelta neuvottelijaa työyhteisön tai yrityksen sisäisiin asioihin, Vanhanen arvioi.
"Nyt ei pidä perääntyä"
Hallitus järjesti työllisyyspolitiikastaan tiedonannon ja luottamusäänestyksen eduskunnassa aiemmin tällä viikolla. Idean isä Matti Vanhanen puolustaa paljon kritiikkiä saanutta menettelyä.
– Tiedonannolla lähetetään järjestöille viesti, että tämä on nyt lainsäädäntöprosessi, ja hallituksella menee omat viikkonsa valmisteluun ja sen jälkeen eduskunnalla oma aikansa, ja tämä ratkeaa ehkä vasta kolmen kuukauden päästä eduskunnan äänestyksessä, Vanhanen sanoo.
Äänestyksessä äänin 101-73 saatu luottamus on Vanhasen mukaan viesti myös hallitukselle itselleen.
– Se on velvoite hallitukselle, että nyt ei pidä perääntyä, ellei ole jotain realistista vaihtoehtoa olemassa. Ja sellaista ei näytä olevan.
"Varmastikin vieteriä on venytetty pitkälle"
Vanhasen mukaan ei ole yllätys, että hallituksen ja ammattiyhdistyksen välit ovat kiristyneet.
– Ay-liike on erittäin monissa asioissa joustanut tai suostunut suostuttelun jälkeen tekemään meidän kilpailukykymme ja työllisyytemme kannalta tärkeitä ratkaisuja. Varmastikin siinä mielessä vieteriä on venytetty aika pitkälle, mutta kyllä tämä tilannekin on poikkeuksellinen.
– Meidän pitää aidosti nostaa työllisyysastetta, eikä hallitus voi jäädä puolta vuotta ennen vaaleja tumput suorana odottamaan, että nyt ei tehdä enää mitään, kun kaikki eivät ole samaa mieltä, Vanhanen sanoo.
Vanhanen puolustaa palkansaajapuolen oikeutta työtaistelutoimiin, mutta muistuttaa, että varsinaisessa asiassa on kyse pienten yritysten ja niissä työskentelevien edusta.
– Nyt aika paljon ulkopuoliset puuttuvat tähän. Esimerkiksi tämä alkuviikkoon tuleva lähinnä lapsiin kohdistuva JHL:n lakko. Luulen, että siellä lakkolaisissa ei ole kovin paljon sellaisia, jotka ovat pienissä yrityksissä töissä.
– Vedotaan yhdenvertaisuuteen, mutta meillä on työelämälainsäädännössä paljon asioita, joissa yrityksen koon mukaan tai muista syistä johtuen työntekijät ovat erilaisessa asemassa kuin jossakin toisessa yrityksessä, Vanhanen sanoo.