Jättikokeilusta jättimenestys: Islannissa valtaosa voi tehdä nyt vähemmän työtunteja samalla palkalla

Islannissa nelipäiväisen työviikon kokeilu, jossa työntekijät tekivät vähemmän tunteja samalla palkalla, on osoittautunut menestyksekkääksi. Asiasta uutisoi BBC.

Maan hallituksen ja pääkaupunki Reykjavikin järjestämään kokeiluun osallistui noin 2 500 työntekijää, mikä vastaa noin prosenttia maan väestöstä. Tutkijoiden mukaan kyseessä on kaikkien aikojen suurin lyhyemmän työajan testi.

Moni työntekijöistä siirtyi tekemään 35- tai 36-tuntista viikkoa 40-tuntisen viikon sijaan.

Nelipäiväisessä työviikossa työntekijöiden tuottavuus pysyi ennallaan tai parantui enemmistössä työpaikkoja.

Kokeiluun osallistuneet ovat raportoineet stressin sekä loppuun palamisen riskin vähentyneen. He kertoivat myös terveyden ja työelämän tasapainon parantuneen.

Tutkijoiden mukaan kokeilulla onkin ollut pysyviä vaikutuksia. Ammattiliitot Islannissa ovat neuvotelleet uusiksi työehtoja, ja nyt 86 prosenttia Islannin työntekijöistä on joko jo muuttanut tekemään vähemmän tunteja samalla palkalla tai heillä on mahdollisuus siihen.

– Tutkimus osoittaa, että julkinen sektori on kypsä lyhyempien työviikkojen edelläkävijäksi. Muutkin hallitukset voivat oppia tutkimuksesta, tutkimusjohtaja Will Stronge kertoi.

Kokeilu ei ole maailmassa täysin ainutlaatuinen. Espanjassa nelipäiväistä työviikkoa pilotoidaan yrityksillä osittain koronaviruksen aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Uudessa-Seelannissa Unilever tarjoaa työntekijöilleen puolestaan mahdollisuuden vähentää työtuntejaan 20 prosentilla ilman palkanalennusta.

Lue myös:

    Uusimmat