MTV Uutiset Live kysyi eri alojen työntekijöiltä, millaisia ajatuksia nelipäiväinen työviikko herättää.
Islannissa nelipäiväisen työviikon kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia.
Maan hallituksen ja pääkaupunki Reykjavikin järjestämään kokeiluun osallistui noin 2 500 julkisen sektorin työntekijää, mikä vastaa noin prosenttia väestöstä.
Kokeilussa moni työntekijä siirtyi tekemään 35- tai 36-tuntista viikkoa 40-tuntisen sijaan. Kokeilussa todettiin, että nelipäiväisestä työviikosta huolimatta työntekijöiden tuottavuus pysyi ennallaan tai parantui suurimmassa osassa työpaikkoja.
Onnistuneen kokeilun myötä Islannin ammattiliitot ovat neuvotelleet pysyviä lyhennyksiä työaikaan.
Lue lisää: Jättikokeilusta jättimenestys: Islannissa valtaosa voi tehdä nyt vähemmän työtunteja samalla palkalla
Moni halukas kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa
MTV Uutiset Liven tekemässä suppeassa katukyselyssä jokainen vastaaja oli valmis kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa, ainakin tavalla tai toisella. Siitäkin huolimatta, että kaikki eivät pitäneet vaihtoehtoa välttämättä kovin todennäköisenä omalla alallaan.
– Nythän se kuulostaisi todella ihanalta, että saisi monta vapaapäivää, mutta tulevana luokanopettajana ei ehkä kaikista todennäköisin, ainakaan omalle ammattipolulle, kertoo Valma.
Valman kaveri Juulia on valmistumassa ammattiin, jossa vuorotyö on iso osa työnkuvaa.
– Se ei välttämättä ole ajankohtainen, mutta ajatuksen tasolla tietysti kuulostaa mukavalta, hän kommentoi ajatusta nelipäiväisestä viikosta.
Vastaajat pohtivat myös, että jos kokeilu on toiminut Islannissa, niin miksei myös Suomessa.
– Se voisi toimia Suomessakin. Islannissakin on varmaan iso se julkinen sektori, niin minun mielestä ainakin kokeilla voisi, miettii Hanna.
Ajatus nelipäiväisestä työviikosta herättää myös ristiriitaisia tunteita.
– Montako tuntia nelipäiväiseen työviikkoon kuuluu, ja mitä työtä kukin tekee, pähkäilee Eemil, mutta on kuitenkin sitä mieltä, että nelipäiväistä viikkoa voitaisiin kokeilla myös Suomessa.
Samoilla linjoilla on Panu, mutta hänen mielestään yksi ratkaisu voisi olla lyhyemmät työpäivät, ei välttämättä lyhennetty työviikko.
– Jos ei olisi kahdeksan tunnin työpäivät, vaan kuuden tunnin työpäivät, niin minä koen, että me saamme tehtyä samat hommat kuudessa tunnissa kun kahdeksassa.
Palautumiseen tarvitaan aikaa
Moni piti lyhennetyn työviikon etuna ennen kaikkea sitä, että palautumiselle riittäisi enemmän aikaa. Moni kokee tuovansa töitä kotiin ja palautumisen olevan vajavaista.
– Kyllä työt seuraa kotiin. Sen takia olisi varmaan tärkeää saada itselleen enemmän aikaa, Eemil toteaa.
Sanotaan, että työuupumus on uusi kansantauti. Siksi monen ihmisen olisi syytä tehdä muutoksia elämäänsä, jos voimavarat hiipuvat.
– Minä olen ollut työuupunut. Kyllä sitä omaa elämää pitää päästä myös toteuttamaan. Jos on vain työtä varten, pitää olla sellanen ihmistyyppi, joka elää siitä työstä. Pitää päästä toteuttamaan itteään, pystyä uudistautumaan, virkistymään, saamaan uusia kokoemuksia. Jokaisella on omat tapansa siihen, mutta se vaatii ihan yksinkertasesti aikaa, Panu toteaa.