Ähtärin eläinpuistossa valmistaudutaan kovaa vauhtia jättiläispandaparin tuloon. Eläinten hoitajan rekrytointi on käynnissä, ja pestiä haki lähes 200 ihmistä. Ähtärissä hakemustulvaan osattiin kuitenkin varautua.
– Voi sanoa, ettei tullut yllätyksenä, koska on kyse näin harvinaisesta eläimestä. Esimerkiksi vain viidessä eurooppalaisessa eläintarhassa on pandatarha. Eikä Suomeenkaan tule koskaan muuta pandatarhaa, sanoo Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski.
Kun pandahoitajan työpaikkailmoitus oli julkaistu, kyselyitä pestistä saatiin Suomen lisäksi ympäri maailmaa, muun muassa Kiinasta, Kanadasta ja Australiasta.
Vaikka innokkaita riittää, lopulta vain yhtä lykästää.
Mistä on hyvä pandanhoitaja tehty?
– Toivomme eläin- ja villieläinkokemusta. Ilman muuta myös asiakaspalvelualttiutta. Puhumattakaan empatiasta eläimiä kohtaan, Seppäkoski listaa.
Hyvän pandahoitajan valtti on myös laaja kielitaito. Vähintäänkin englannin tulisi olla sujuvaa, jotta yhteistyö ja yhteydenpito maailman muihin pandatarhoihin olisi mutkatonta. Lisäksi hoitajalta toivotaan suomen kielen taitamista.
Ennen kaikkea pandanhoitajan paikka vaatii tekijältään sitoutumista, onhan hakusessa juuri pandojen ykköshoitaja.
– Suhde pandan kanssa pitää pystyä muodostamaan mahdollisimman hyväksi. Ja se on sitten sitä alkutekemistä sen ensimmäiset kuukaudet, vuoden. Eli ilman muuta tämän henkilön on asuttava paikalla.
Tavoitteena saada pandat Ähtäriin vielä tänä vuonna
Pandapariskunnan tulo eläinpuistoon pyritään ajoittamaan tämän vuoden loppuun. Kaiken kaavaillaan olevan valmista yleisölle alkuvuodesta 2018.
Nyt työt ovat kuitenkin vielä kesken. Parhaillaan Ähtärissä valmistaudutaan pandojen tuloon viimeistelemällä niiden tulevaa kotia Pandataloa.
Myös eläinten hoitajan rekrytointiprosessi on vielä kesken. Hakemusten suuri määrä vaatii läpikäynniltä paljon aikaa.
– Mutta kiire tällä aikataululla tietysti on, ettei tässä nyt yhtään ylimäärästä venytetä, Seppäkoski muistuttaa.
Kun valinta on tehty, pandanhoitaja matkaa Kiinaan. Tarkoituksena on saada oppia eläinten hoidosta ja antaa pandakaksikolle mahdollisuus tutusta uuteen hoitajaansa.