Lähes kaiken nähnyt haukimies Christian Paasonen sai eilen siimansa päähän huimankokoisen haukimamman.
Paasonen oli kalassa eteläisellä merialueella, kun kutulahden edustalla olevasta syvänteestä vieheeseen tarrasi todellinen suurkala. Painoa keväthauella oli 16,8 kiloa ja pituutta 126 senttiä.
– Kun hauki iski, tiesin kyllä heti, että kyse on (kymppi)kerhokalasta. Kun kala tuli haaviin, Näin kyllä, että se on iso, mutta vasta veneessä mittaa ottaessa todellinen koko paljastui. Kala oli todella lihava, niin se ei näyttänyt niin pitkältä, kun se todellisuudessa oli. Veneessä vasta rupesi koko äijä tärisemään, noin 100-150 päivää vuodessa haukea kalastava Paasonen kertoo.
Kevät kalastajan kulta-aikaa
Vieheenä kalastajalla oli muutaman viime vuoden aikana huimaan suosioon Suomessakin noussut haukikumi, kalastajien suussa lötkö.
– Näin kevätaikaan kalat ovat kyllä suurimmillaan pituuden suhteen, Paasonen sanoo.
"Kun hauki iski, tiesin kyllä heti, että kyse on kerhokalasta"
Hauen kutu ajoittuu tyypillisesti huhti–toukokuuhun. Veden lämpötila vaikuttaa jonkin verran paikallisesti kudun alkamiseen. Tutkimusten mukaan jopa 1/3 hauen painosta voi koostua kutuaikana mädistä. Suuret hauet ovat tyypillisesti aina naaraita. Ne kasvavat jopa useita kiloja uroksia kookkaammiksi. Tästä tuleekin nimitys haukimamma.
Suurhaukimies sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että jättikala tuli veneeseen suhteellisen helposti. Mutta iso kala on aina iso kala.
– Kyllä siinä sai kuitenkin juosta muutaman kerran ympäri venettä, kun se murjotti pohjassa, eikä suostunut tulemaan ylös.
Suurkala päästettiin nopean punnituksen jälkeen jatkamaan sukua.
Suomen Haukiseuran entinen puheenjohtaja Jyri Kuusisalo kertoo, että kevät on kalastajan kulta-aikaa.
– Somessa näkee, että isoa kalaa on taas tullut.
Vastuullista kalastusta
Haukiseuran mies muistuttaa varsinkin kutuaikana vastuullisesta kalan käsittelystä ja suurten kalojen vapautuksen tärkeydestä.
Ison kalan kanssa pitäisi olla malttia.
– Kalastajalla olisi hyvä olla riittävän järeät vehkeet, ettei saalista tarvitse uittaa koko päivää. Ehkä tärkein asia on se, että mätilastissa olevaa kalaa ei pidä nostaa leuasta roikuttamalla vedestä ylös. Kalan voi irrottaa jo haavissa ja nostaa sillä mittalaitteiden ulottuville.
Kuusisalo tähdentää, että punnitus, mittaus ja muu käsittely pinnan yläpuolella pitäisi tapahtua nopeasti. Vieheen koukutkin voi katkaista tarvittaessa vaikka sivulaikkureilla.
– Koukut eivät maksa paljoa, isot kalat ovat harvinaisia.
– Hauki selviää oikein käsiteltynä vapautuksesta erittäin hyvin, itsekin monta suurkalaa veneeseen nostanut Kuusisalo sanoo.