Kokenut ja lähes kaiken nähnyt kalamieskin voi vielä hämmentyä vesillä pahemman kerran. Toni Pohjalainen oli vappuaattona testaamassa uusia välineitä kalakauden aluksi, kun vieheeseen iski jättimäinen kuha.
Pohjalainen kertoo nähneensä hurjan isomuksen kaikuluotaimessa jo edellisenä päivänä, mutta silloin se ei vieheeseen tellännyt, yrityksistä huolimatta.
Jätti jäi kaivelemaan mieltä. Uni ei tullut kalamiehen silmään, ja vesille oli lähdettävä uudelleen neljän aikaan aamulla.
Kalajärkäle löytyi uudestaan ja tuloksena 13,4 kiloa painanut suurkuha. Kalastusoppaana toimivan Pohjalaisen kala on tiettävästi suurin jigivälineillä koskaan Suomen vesistä saatu kuha.
– Eihän sitä tietysti ihan varmasti voi sanoa, oliko tuo se sama kala. Näin samana päivänä viistokaikuluotaimessa kaksi isoa kalaa, jotka jököttivät ihan lähellä toisiaan. Valitsin niistä sen isomman, ja ryhdyin jallittamaan sitä. Se oli sitten tämä 13,4 kiloa painanut ja 99 senttiä pitkä eväkäs, Pohjalainen kertoo MTV Uutisille.
Elektroniikka apuna
Kalastusoppaan hommissa ja vapaa-aikana tapahtuvassa kalastuksessa Pohjalaisella on vahvasti mukana nykyaikainen elektroniikka. Se oli hyvänä apuna suurkuhaa etsittäessä.
– Tietysti pitää tietää, mistä sitä kalaa etsitään ja miten sitä sitten ongitaan. Ei tekniikka yksinään riitä, Pohjalainen hymyilee.
Jättikuha nousi vertikaalijigi-tekniikalla, jossa luotaimen näytöltä vedenalaista maailmaa lukemalla etsitään kala ja sen jälkeen vasta lasketaan pyytö veteen.
Iskee tappaakseen
Pohjalainen on onnistunut narraamaan yli kymmenen kilon kuhia ennenkin. Nyt hän tiesi, että siiman toisessa päässä oli mahdollisesti ennätyskala.
– Kyllä minä sen heti näin, että nyt on varmasti isoin kuha, mitä olen ikinä saanut.
Siimaa oli kelalta ulkona vain pari metriä. Suurkuha iskee saaliiseen tainnuttaakseen ja tärppi on aina tanakka.
– Repäisy oli kyllä raju. Mutta kun tiesin, että se on iso kala, niin puristin vapaa kyllä lujaa. Silti onki meinasi lähteä kädestä. Tuommoinen ison kuhan tärppi on aina paljon rajumpi kuin vastaavankokoisen hauen tärppi, kalamies nauraa.
Kuha, varsinkin suuret yksilöt, makaavat usein esimerkiksi kotijärvensä pohjassa, mutta nousevat muutaman metrin syvyyteen väliveteen ruokailemaan. Silloin kalamiehen täytyy osua paikalle.
Pohjalainen kalastaa pääasiassa järvillä. Hän korostaakin tuhansien järvien maan unohtunutta potentiaalia. Järvet ovat merialueeseen verrattuna monesti paljon viljavampia kala-aittoja.
Ennätyskalarekisterin mukaan Suomen suurin 2000-luvulla saatu kuha on painanut 14,09 kiloa. Tavallisesti kultakylkinen ahvenen serkku painaa kilosta pariin kiloon. Jättiyksilöitä saadaan silloin tällöin.