Jättirotat ovat ammattilaiselle arkipäivää – "Se on vain hyvin syönyt rotta"

Rottaaa
Jättirottaa tavataa viikottain, kertoo tuholaistorjuja.
Julkaistu 18.05.2016 05:57
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Suurimmat Suomessa tavatut jättirotat ovat jopa 30 senttiä – ilman häntää mitattuna. Helsingin Pakilasta omakotitalon pihalta tavatun kaltaiset parikymmensenttiset rotat ovat tuholaistorjujille arkipäivää, toteaa yrittäjä Manu Backman Tuholaistorjunta täystuhosta.

– Jättirotta on vain hyvin syönyt rotta. Kyllä meillä tulee niitä joka viikko vastaan, mutta ei niistä tule ilmoitettua medialle, naurahtaa Backman.

Backmanin mukaan rotta voi jo puolivuotiaana olla reilut parikymmentä senttiä pitkä ja tähän päälle vielä saman verran häntää.

Isoimmat rotat sianrehulla

Kaikista isoimmat rotat Backman on löytänyt sikatiloilta.

– Jättirottia löytyy maa-ja hevostiloilta, mutta rotat kasvavat todella isoiksi ja nopeasti sianrehulla kuten siatkin. Sikatiloilta olen tavannut jopa kolmekymmentäsenttisen rotan. 

– Jos päivällä tapaa rotan, niin on todennäköistä, että se on syönyt myrkkyä ja on tämän vuoksi tokkurassa. Myrkyn syömisen jälkeenkin rotta elää kolme tai jopa neljä päivää, mutta se ei pysty enää ajattelemaan järkevästi tai varomaan ihmistä, sanoo Backman

Backman kertoo, että rotta tulee sukukypsäksi jo parin kuukauden iässä.

– Yksi rottapariskunta voi vuodessa synnyttää tuhannen rotan populaation. Kaupungissa rotat elävät viemäreissä ja jätepisteissä. Rottia on esimerkiksi Helsingissä enemmän kuin tavallinen ihminen edes ymmärtää.

– Ne varovat ihmisiä eivätkä näyttäydy meille. Jos näet yhden rotan, on todennäköistä, että niitä on lähellä huomattavasti enemmän, toteaa Backman.

Rotantorjuntaa yrittäjä Manu Backman Tuholaistorjunta täystuhosta asettaa syöttilaatikkoa

Yrittäjä Manu Backman asettaa syöttilaatikkoa.

Rotat ovat viisaita

Backmanin mukaan ihmiset erehtyvät usein ja ajattelevat pihallaan olevan myyränkolon, kun se tosiasiassa useimmiten on rotanpesä.

– Rotankolo on vähän suurempi kuin myyrän. Usein rotta ja metsähiiri menevät ihmisellä sekaisin. Tauteja levittävät rotat käyttävät usein samaa reittiä ja pihalla voi nähdä polun. Rotat voivat tehdä tuhojaan omakotitalossa syömällä rakenteita tai esimerkiksi sähkö-ja vesijohtoja rikki.

Tuholaistorjunta soitetaan paikalle usein vasta, kun omat kotikonstit ovat loppuneet.

– Osa kotitalouksista taas soittaa meille heti, kun näkevät edes vilahduksen rotanhännästä. Täyskasvuinen rotta osaa välttää loukkuja. Rotat elävät yleensä yhdyskunnissa, ja jos rotta on joskus nähnyt lajitoverinsa jäävän loukkuun, niin se osaa loppuelämänsä välttää niitä.

– Rotta on viisas eläin. Suotuisissa olosuhteissa rotta elää vuodesta kahteen. Kun meidät pyydetään paikalle, niin usein rottia on kymmeniä ja joskus jopa satoja. Tälläisia isoja yhdyskuntia löytyy maa-ja hevostiloilta, sanoo Backman.

Nykytorjunta-aineet tehottomia

Backmanin mukaan isojen yhdyskuntien hävittämiseen voi kulua viikkoja ja usein jopa kuukausi.

– Näin ison yhdyskunnan hävittäminen maksaa tuhat euroa ammattilaiselta ja tuhoamiseen tarvitaan useita torjuntakäyntejä, jotta koko populaatio saadaan hävitettyä.

Backmanin käsityksen mukaan kotitalouksien rotanmyrkyt ovat nykyään tehottomia, koska niistä on tehty niin turvallisia.

– Meillä on vahvemmat aineet käytössä kuin kuluttajalla. Yritysten tehokkaammat myrkyt ovat lukittavissa syöttilaatikoissa, jolloin kotieläimet tai lapset eivät pääse niihin käsiksi. 

– Kotitalouksien rotanmyrkyt on suunniteltu niin viisaasti, että ne ovat vaarallisia vain jyrsijöille eikä muille nisäkkäille. Jos ihminen söisi rotanmyrkkyä vahingossa, niin siitä voi selvitä – jopa pelkällä janolla ja vastakivulla, mutta tätä en suosittele tietenkään tekemään, muistuttaa Backman.

rottajamitta

Vihdin Nummelassa liikkui jättirotta keväällä 2014. 

Rotta tavoittelee kaulaa ja päätä

Backmanin mukaan rotta voi purra, kun se säikähtää ja jostain syystä tavoittelee silloin ihmisen päätä ja kaulaa.

– Olen saanut rotan päälleni, kun olen varomattomasti avannut syöttilaatikkoa, jossa rotta on ollut ruokailemassa. Tällöin rotta on säikähtänyt ja yrittänyt purra minua. Olen kuitenkin onnistunut huitomaan sen kädelläni pois kimpustani. 

– Olen nähnyt, että rottia on ollut maassa lastenvaunujen lähellä, mutta en ole koskaan tavannut rottaa lastenvaunussa. Rottaa kiinnostaa ja vetää puoleensa ruuan tuoksu. Olen kuullut, että rotta on joskus ulkomailla purrut vaunuissa ollutta lasta. Uskoisin, että tähän syynä on ollut se, että ruuan tuoksu on vetänyt rotan vaunuihin ja lapsi on säpsähtänyt, mitä rotta on säikähtänyt, pohtii Backman.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa