Jättiseura rakentaa suomalaisvahdille tietä tähtiin – yleisön reaktio iski syvälle: "En ole kokenut mitään sellaista"

Viljami Sinisalolla selkeä visio maajoukkueesta ja tulevaisuudesta: "Haluan olla Celticin ykkösmaalivahti" 0:30
Viljami Sinisalolla on selkeä visio tulevaisuudestaan: "Haluan olla Celticin ykkösmaalivahti"

Viljami Sinisalo, 22, kirittää paraikaa Kansojen liigan avaukseen valmistautuvassa jalkapallomaajoukkueessa hierarkiassa korkeammalla olevia Lukas Hradeckya ja Jesse Jorosta. Viime aikojen käänteet maalivahdin uralla viittaavat kuitenkin toisenlaiseen tulevaisuuteen.

190-senttinen Sinisalo solmi kesällä viisivuotisen sopimuksen Skotlannin Valioliigan jättiseuran Celticin kanssa. Brittimedian mukaan Celtic maksoi Aston Villalle miljoonan punnan, eli vajaan 1,2 miljoonan euron siirtokorvauksen. MTV Urheilun tietojen mukaan Sinisaloon kohdistui kiinnostusta monesta suunnasta. 

– Sen verran sanon, että kun Celtic oli konkreettinen vaihtoehto, ei tarvinnut montaa kertaa miettiä. Puhutaan yhdestä maailman suurimmista jalkapalloseuroista, ja sellaista mahdollisuutta ei tule montaa kertaa uralla eteen, jos yhtäkään, Sinisalo linjasi MTV Urheilulle.

– Sen jälkeen, miten nuo viisi vuotta minulle kuvailtiin, olisi ollut tyhmää olla tarttumatta.

– Kuvio on aika lailla juuri niin simppeli, miltä se näyttääkin. Kasper (Schmeichel) on 38-vuotiaanakin yhä huippumaalivahti, joka teki vuoden sopimuksen, jossa taitaa olla seuran optio lisävuodesta mukana, mutta suunnitelma on hyvin pitkälle se, että minä olen se Celticin tuleva numero ykkönen. Siihen minun on oltava valmis.

Hyvinkäällä syntyneen Sinisalon viime vuodet ovat edenneet lainalla Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Exeter Cityssä ja Burton Albionissa. Näytöt ensin mainitussa avasivat tien suurempien lehtereiden eteen. 

– Pitää olla realistinen. League Onesta ei suoraan hypätä Celticin aloittavaksi maalivahdiksi, mutta sen tiedän jo, että tällä kaudella vastuutakin on tulossa. Varmasti vielä enemmän ensi kaudella. Jos olen Celticin ykkösvahti 24-25-vuotiaana, olen onnistunut suunnitelmassani, ja sen jälkeen puhutaan vähän isommista asioista.

Viime kaudella Sinisalo piti Exeter Cityssä maalin puhtaana 45 sarjaottelussa 13 kertaa sekä neljässä pelaamassaan Liigacupin ottelussa kerran.

16-vuotiaana FC Espoosta Aston Villaan suunnanneen unelmana oli raivautua maineikkaan edustusjoukkueen ykkösmaalivahdiksi. Tavoite jäi ainakin tässä vaiheessa saavuttamatta.

– Olen todella kiitollinen kaikista, joiden kanssa olen saanut tehdä Villassa töitä. Sain oppia siellä monilta eri maalivahdeilta, valmentajilta eri maista, erilaisista pelisysteemeistä. Ne olivat hyvät kuusi vuotta.

Aivan ensimmäistä kertaa Sinisalo ei Skotlannissa pelaa. Vuosina 2020-2021 kokemusta karttui noin puolen vuoden verran Ayr Unitedista, joka valmisti tuolloin 18-vuotiasta Sinisaloa nykyiseen Celtic-aikaan ennen kaikkea kielellisesti. Celticiä niin ikään edustanut Teemu Pukki toimi myös yhtenä Sinisalon neuvonantajana ennen kesällä sorvattua sopimusta.

– Opin Ayr Unitedissa maasta ja ystävällisistä ihmisistä. Kulttuuri on siellä kuitenkin vähän erilainen kuin Englannissa. Kyseessä on kuitenkin viimeisen päälle futismaa. Ihmiset tunnistavat siellä, täällä ja tuolla, Sinisalo hymyilee.

Celtic on aloittanut Sinisalon ensimmäisen kauden seurassa ottamalla neljästä sarjaottelusta neljä voittoa. Sinisalolle ei vielä ole kertynyt peliaikaa.

– Alku on ollut loistava. Ja mikä parasta, otimme viikonloppuna ison derby-voiton. Kuten olen sanonut aikaisemminkin, sitä ei välttämättä tajua, kuinka massiivisesta jalkapalloseurasta puhutaan ennen kuin sinne pääsee. 

Mainitussa derby-voitossa Celtic voitti Rangersin 3–0. Skotlannin kahden suosituimman ja menestyneimmän seuran välinen Old Firm ulottaa juurensa vuoteen 1888.

– Ihan älytön ottelu. En ole kokenut mitään sellaista, kun You'll Never Walk Alone kajahti ennen peliä ja 60 000 -päinen katsomo lauloi sitä. Celticin hienous on siinä kannattajakulttuurissa ja oletusarvossa, että vain voittaminen kelpaa.

Artikkelin videolla: Viljami Sinisalo puhuu tulevaisuudestaan niin seura- kuin maajoukkuetasolla.

Markku Kanerva ennakkoi Huuhkajien Englanti-ottelua: "Ainutkertainen juttu" 1:06
Markku Kanerva ennakkoi Huuhkajien Englanti-ottelua: "Ainutkertainen juttu"

Lue myös:

    Uusimmat