Jean Todt jyrähti F1-skandaalisopasta – "Ei epäilystäkään, että koko homma oli peukaloitu"

Entinen Ferrari- ja FIA-pomo Jean Todt sanoo nyt suorat sanat F1:n skandaalijupakasta.

Sen juuret ulottuvat niinkin kauas kuin vuoteen 2008, jolloin Ferrarilla ajanut Felipe Massa hävisi pisteellä mestaruuden McLarenilla ajaneelle Lewis Hamiltonille. Entinen Ferrari-kuski Massa ja hänen asianajajansa veivät F1:n oikeuteen, koska heidän mielestään Massa oli salaliiton uhri.

Väitteet liittyvät vuoden 2008 Singaporen kisaan, jossa Renaultin Nelson Piquet junior ajoi seinään niin, kolari toi radalle turva-auton. Tämän myötä toinen Renault-kuljettaja Fernando Alonso nousi joukon kärkeen, ajaen myös kisan voittoon.

Kisaan paalulta lähtenyt Massa tippui joukon perälle, kun hänen varikkopysähdyksensä meni pahasti pieleen. Massa poistui varikkoruudusta niin, että Ferrarin käyttämä bensaletku jäi roikkumaan brasilialaisen autoon. 

Massa oli kisassa 13:s, kun taas mestaruuden vienyt Hamilton oli kolmas.

Piquet paljasti jälkikäteen, että hän ajoi tahallaan seinään – Renaultin tallijohdon käskystä. 

Tapaus sai uuden käänteen alkuvuodesta, kun entinen F1-pomo Bernie Ecclestone myönsi, että hän ja kansainvälisen autoliiton FIA:n silloinen presidentti Max Mosley tiesivät kolarin tahallisuudesta, mitä he yrittivät peitellä.

Ecclestonen mukaan F1:n tuolloinen johto ei tehnyt asialle mitään, koska he halusivat ”suojella lajia valtavalta skandaalilta”.

– Tiesimme asiasta ja meidän olisi pitänyt hylätä Singaporen kisan tulokset tuon myötä, Ecclestone sanoi F1 Insiderin haastattelussa.

Pitkään Ferrarin johdossa (1993–2007) toiminut Jean Todt oli kolariaikana italialaistallin erikoisneuvonantaja. Hänet nimitettiin kansainvälisen autoliiton FIA:n presidentiksi vuonna 2009, kun hän korvasi tehtävässä Mosleyn. 

– En halua upottaa käsiäni sen syvemmälle tämän tapauksen suhteen, mutta tiedän, että tuo oli henkisesti kova paikka Felipelle, Todt sanoi italialaiselle La Stampalle.

– Ehkä meidän olisi pitänyt olla kovempia, kun tarina tuli aikanaan julki, mutta ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että Singaporen kisa peukaloitiin ja sen tulokset olisi pitänyt mitätöidä kokonaan, Todt jatkoi.

Jos Singaporen kisan tulokset olisi mitätöity, Massa olisi voittanut mestaruuden viiden pisteen erolla ennen Hamiltonia. 

Lue myös:

    Uusimmat