Jelisej, 15, valmistaa perheensä kanssa sodan etulinjassa käytettäviä ajoneuvoja – "Käskin häntä katsomaan YouTubesta"

Kotiseudultaan sotaa paossa oleva ukrainalaisperhe valmistaa rintamalla käytettäviä kauko-ohjattavia evakuointiajoneuvoja.

Mamonovien perhe pakeni itäisestä Slovjanskin kaupungista vuoden 2022 alkupuolella ja perusti tuotantotehtaan Keski-Ukrainaan, mahdollisimman kauas sodan keskipisteestä.

Metalli kolisee ja kipinöitä lentää, kun perheen lapset Jelisej, 15, ja Yesenia, 10, ovat työn touhussa. Perheen työpajalla valmistetaan niin sanottuja maadroneja eli renkailla tai telaketjuilla liikkuvia kauko-ohjattavia evakuointiajoneuvoja.

Perheen äiti Oksana ei allekirjoita ulkopuolisten kritiikkiä siitä, että hänen lapsensa jäisivät paitsi tavallisesta lapsuudesta.

– Olen vakuuttunut siitä, että kun he kasvavat isoiksi, he ovat kiitollisia, koska heillä on enemmän taitoja kuin monilla muilla.

Isä Dmytro, joka on entinen tehdaspäällikkö, toimii työnjohtajana.

– Aloitin ensimmäisen maadrone -sarjamme tuottamisen juuri tässä työpajassa. Jelisei alkoi juottaa elektronisia osia, joten käskin häntä katsomaan YouTubesta, miten se tehdään, hän kertoo.

Nyt Mamonovien valmistamia evakuointiajoneuvoja on sodan etulinjassa käytössä jo lähes 70 kappaletta.

Tavoite on laajentaa toimintaa, jotta jokaisella yksiköllä olisi sodassa ainakin yksi laite käytössä.

Perheen kuopus Yesenia muistuttaa vielä lopuksi kuinka korvaamattomista laitteista on kyse.

– Sotilaita kuolee paljon tällä hetkellä. Meidän täytyy tehdä paljon evakuointiajoneuvoja, jotta uhreja tulisi mahdollisimman vähän.

Lue myös:

    Uusimmat