Kremlin teettämä mielipidekysely on vuotanut, kertoo tutkivaan journalismiin keskittyvä kansainvälinen VSquare-media.
VSquare kertoo saaneensa käsiinsä 116-sivuisen dokumentin, joka käsittelee Kremlin teettävän kyselyn tuloksia. Kysely tehtiin median mukaan vajaa kuukausi ennen Venäjän presidentinvaaleja, jotka järjestettiin maaliskuussa.
Laajasti epärehellisiksi tuomituissa vaaleissa presidentti Putin sai jatkokauden 88,4 prosentin ääniosuudella. Vuodetun kyselyn mukaan Putin todellinen kannatusluku oli kolme viikkoa ennen vaaleja 59 prosenttia.
Kyselyn annissa on Putinin kannalta sekä hyvää että huonoa, arvioi MTV Uutisille Helsingin yliopiston alaisen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro.
– Kokonaisuudessaan tämä on Kremlille epämiellyttävä paljastus. Toisaalta voi ajatella, että Kreml on edelleen tyytyväinen. Jos presidentillä on tuollaiset kannatusluvut, voi olla tyytyväinen. Ne eivät kuitenkaan lainkaan vastaa tavoitelukuja, Kangaspuro sanoo.
VSquaren mukaan vastaava, venäläisten mielipiteitä mittaava kyselytutkimus tehdään joka kuukausi.
"Olennaista tietoa"
Presidentti Alexander Stubb totesi äskettäin Viron vierailullaan, että ”ihmiselämällä ei ole tänä päivänä Putinin regiimissä minkäännäköistä merkitystä”. Toisinaan lännessä annetaan myös ymmärtää, ettei Kremliä ja Putinia kiinnosta, mitä tavalliset venäläiset heidän politiikastaan pohtivat.
Kangaspuron mukaan tällainen ajattelumalli on Venäjän ja ylipäätään kaikkien hallitsijoiden väärinymmärtämistä. Hallitsijoita kiinnostaa aina, mitä hallittavat heistä ajattelevat. Näin siksi, että on pakko. Venäjän hallinto ei ole tästä poikkeus, Kangaspuro sanoo.
– Jos tilanne luisuu siihen, että vallan hyväksyttävyys häviää, siitä alkaa olla ongelmia vallan pysyvyydelle ja jatkuvuudelle, Kangaspuro arvioi.
Epärehellisetkin vaalit ovat Venäjän hallinnolle tapa osoittaa oma suosionsa ja legitimoida valta. Samalla yksi syy vuodetun kyselyn kaltaisiin tutkimuksiin on se, että koska vaalit Venäjällä ovat mitä ovat, tarvitsee hallitus niitä luotettavamman keinon mitata suosiotaan.
Kreml voi kyselyillä Kangaspuron mukaan ennakoivasti pyrkiä haistelemaan, onko tulossa esimerkiksi jonkinlainen mielenosoitusaalto tai syntymässä uusi, yhdistynyt oppositioryhmittymä.
– Sellainen on olennaista tietoa Putininkin hallinnolle. Hallinto ei voi nojautua pelkästään vakivaltaan ja ihmisten mielipiteiden ja toiminnan tukahduttamiseen, Kangaspuro sanoo.
– Pitää olla passiivista ja mieluusti tietysti mahdollisimman paljon aktiivista hallinnon hyväksyntää. Tähän voidaan paljon vaikuttaa sillä, miten ihmiset kokevat oman elintasonsa ja elämänsä laadun kehittyvän, Kangaspuro jatkaa.
Venäläiset eivät ole naiiveja tai tyhmiä
Venäläisistä vaaleja pitää vuotaneen kyselyn mukaan luotettavina 41 prosenttia eli alle puolet maan kansalaisista.
– Se kertoo siitä, etteivät venäläiset ole sen enempää naiiveja kuin tyhmiäkään tai poliittisesti lukutaidottomia. Tämä selittää myös sitä, miksi venäläiset ovat politiikan suhteen kyynisiä ja miksi he eivät osallistu politiikkaan, vaan ovat niin sanotusti passiivisia, Kangaspuro sanoo.
– Täällä sitä passiivisuutta näkee välillä ihmeteltävän. Valtaosa venäläisistä tietää, etteivät vaalit ole rehelliset, joten miksi tehdä itsestä pelle osallistumalla niihin. Toisaalta pitää ottaa huomioon se, että useissa vaaleissa oppositio kampanjoi varsin aktiivisesti siitä huolimatta, että he tietävät, etteivät vaalit ole rehelliset, hän jatkaa.
Kangaspuro myös muistuttaa, etteivät kyselytutkimuksetkaan ole neutraaleja. Niistä saataviin tuloksiin voidaan vaikuttaa esimerkiksi kysymyksenasettelulla. Oma osansa tuloksiin on myös Venäjän tiedotusilmapiirillä, Kangaspuro lisää.
"Aika huono tilanne Putinin kannalta"
Ukrainan sodan tuki Venäjällä on tippunut vuotaneen kyselyn mukaan 77 prosentista 62 prosenttiin.
Kyse on ehkä länsimaisten lasien läpi katsottuna varsin pienestä pudotuksesta, kun ottaa huomioon Venäjän odotettua heikomman sotamenestyksen ja runsaat tappiot. Ukraina väittää Venäjän menettäneen sodan aikana kuolleina ja haavoittuneina yli puoli miljoonaa sotilasta. Lukua ei ole vahvistettu.
– Olennaista on, että sodan kritisointi on Venäjän rikoslaissa kriminalisoitu ja sen takia voi joutua istumaan vankilaan. Kukaan ei halua vankilaan gallupiin vastaamisen takia, Kangaspuro muistuttaa.
– Jos ihmisiltä kysytään sallittu kysymys eli se, pitäisikö erikoisoperaatio ratkaista rauhanomaisin keinoin, on tulos erilainen. Rauhanomaisen ratkaisun kannatus on eri kyselyissä noussut huomattavasti. Jo yli puolet väestöstä kannattaa sitä, hän jatkaa.
Tämä on Kangaspuron mukaan merkittävää.
– Putinin kannalta aika huono tilanne. Mielipiteet ovat kehittyneen Putinin kannalta huolestuttavaan suuntaan.