Jengirikollisuudesta kärsivässä Haitissa tapettu yli 260 jengiläiseksi epäiltyä – aseistetut jengit kidnappaavat ihmisiä ja varastavat rahteja

Port-au-Prince Haiti
Ihmisiä kävelemässä torilla Port-au-Princessä Haitin pääkaupungissa 28. kesäkuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 07.07.2023 06:13

STT

YK on toistuvasti pyytänyt väliintuloa, jotta Haitin turvallisuustilanne saataisiin tasapainotettua.

Karibialla sijaitsevassa Haitissa on tapettu huhtikuun jälkeen ainakin 264 jengiläiseksi epäiltyä ihmistä, kertoi YK torstaina. Tekijöiksi epäillään erinäisiä omankädenoikeutta jakavia ryhmittymiä.

Noin 11,5 miljoonan asukkaan maa on kärsinyt epävakaudesta ja jengirikollisuudesta. Haitia piinaavat yhä vahvemmat aseistetut jengit, jotka muun muassa kidnappaavat ihmisiä ja varastavat rahteja.

– Näiden ryhmittymien ilmaantuminen aiheuttaa toisenlaista epävakautta, sanoi YK:n Haitin edustaja Maria Isabel Salvador.

Haitin poliisi ei ole kyennyt tukahduttamaan jengiväkivaltaa maan pääkaupungissa Port-au-Princessa, minkä seurauksena asukkaat ovat ruvenneet puuttumaan asiaan itse. Kaupungissa vieraillut YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kuvasi kaupunkilaisten asuvan todeksi tulleen painajaisen keskellä.

Guterresin mukaan väkivaltaisilla jengeillä on kuristusote haitilaisista. Hänen mukaansa tilanteen parantamiseksi tarvitaan kansainvälistä apua.

– Kestäviä poliittisia ratkaisuja ei voida saada aikaan ilman merkittävää turvallisuustilanteen kehitystä, sanoi Guterres.

YK on toistuvasti pyytänyt väliintuloa, jotta Haitin turvallisuustilanne saataisiin tasapainotettua.

Lue myös: MTV Tukholmassa: Väkivalta-aallon uskotaan johtuvan huumesodasta, johon liittyy "lapsisotilaita" ja Turkissa piileskelevä "Kurdikettu"

Kansainvälistä apua selvitellään

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat jatkaa Haitille mahdollisesti annettavan avun selvittämistä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kuitenkin tehnyt selväksi, että Yhdysvaltain joukkoja ei olla lähettämässä Haitiin.

Toistaiseksi yksikään maa ei ole ilmoittanut, että ottaisi johdettavakseen mahdollisen turvallisuuden parantamiseen tähtäävän projektin Haitissa.

Blinken tapasi Haitin pääministeri Ariel Henryn keskiviikkona Karibian maiden huippukokouksessa. Tapaamisessa Blinken puhui myös vaalien järjestämisen puolesta.

Haitilaiset eivät ole äänestäneet sitten vuoden 2016 ja viimeksi presidentiksi valittu Jovenel Moise murhattiin heinäkuussa 2021.

Lue myös: Haitissa tulvat ja maanvyörymät aiheuttaneet yli 40 ihmisen kuoleman – "Vahinkojen suuruus on huomattava"

Tuoreimmat aiheesta

Haiti