-Runous mielletään turhaan korkeakulttuuriksi. Mehän muistamme meille tärkeitä ihmisiä ikimuistettavina hetkinä runon sanoin. Jokainen löytää suosikkinsa. Näin pohtii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, joka on toimittanut suomalaisen runouden kattavan kokoelmateoksen.
Jenni Haukio työsti Katso pohjoista taivasta-antologiaa kustantajan kanssa kaksi vuotta. Työ ei ollut helppo, koska vääjäämättä joutui päättämään, mitkä runot eivät mahdu liki 500-sivuiseen teokseen.
-On vain hyväksyttävä se, että kaikki eivät mahdu. Uskon silti, että tämä on riittävän kattava teos runoudestamme, jonka ensimmäiset jälkipolville säilyneet säkeet kirjoitettiin jo 1700-luvun lopulla.
Historiaa ja intohimoja
Kirjassa on 367 runoa, kirjoittajina 160 eri runoilijaa. Jenni Haukiolle avainlause on hänen esipuheeseensa nostama Mirkka Rekolan säe: ”Joku oli sinun tähtesi täällä, joku oli."
Runous on historian kirjoitusta. Suomalainen runous on yhtä paljon isänmaallista uhoa, ankaran luonnon kuvausta kuin kapinaa ja rakkautta.
-Runous kuvastaa aina omaa aikaansa peittelemättä ja rehellisesti. Kun kirjaan valikoitui vuosikymmenien runoutta, kokoelma kertoo myös siitä, mitä maassamme niinä vuosikymmeninä tapahtui. Halusin, että teos heijastelisi niin yksityisiä kuin yhteiskunnan tuntoja.
-Siksi runous ei ole koskaan liian paatoksellista tai vallankumouksellista. Se on taidetta ja vapaan tulkinnan kohde, kuvailee Jenni Haukio.
Lukeminen pelastaa runouden
Arto Melleri ja Sirkka Turkka pokkasivat runoteoksillaan Finlandia-palkinnon, mutta runoutta ei ole enää vuosikausiin kelpuutettu kisaan. Jenni Haukio ei kaipaa suuria ja mahtavia palkintoja, vaan sitä että uskaltaisimme tarttua runoon.
Mutta entä jos ei ymmärrä, mitä runoilija yrittää sanoa?
-Ei ole olemassa mitään oikeaa ja väärää tulkintaa runoudesta. Siksi runoilijakaan ei halua selittää, mitä hän tarkoittaa. Runoilija voi kysyä, mitä tämä herätti sinussa. Kun runous herättää tunteita, eikä aina myötäsukaisia, se on vain hyvä asia.
Jenni Haukio on huolissaan nuorten lukemisen hiipumisesta, oli se sitten runoja tai mitä tahansa kaunokirjallisuutta.
-Kyllähän tilastotkin osoittavat tämän selvästi, jos 40 prosenttia nuorista lukee hyvin vähän tai ei lainkaan. Meidän aikuisten on katsottava peiliin. Kannustammeko me tarpeeksi nuoria kirjallisuuden ääreen. Vaatii hiukan vaivaa löytää tämän ilon äärelle.
Bob Dylan oli mielessä
Jenni Haukio kertoo pohtineensa myös suomalaisia rocklyyrikoita samaan aikaan, kun Bob Dylan sai laulunteksteillään Nobelin kirjallisuuspalkinnon.
-Pohdin tätä asiaa pitkään, mutta päädyin lopulta siihen, että 100-vuotisen Suomen runoantologia kootaan näin. Kirjassa on paljon runoja, jotka on sävelletty lauluiksi.
-Toivon todella, että suomalainen rocklyriikka voisi saada kokonaan oman antologiansa, koska sellaisen se ansaitsisi. Laululyriikan ja runojen ero alkaa olla jo veteen piirretty viiva.