Jo viisi SM-liiga-seuraa yt-neuvotteluissa pelaajiensa kanssa – Pelaajayhdistys huolissaan pelaajien asemasta: "Lähtökohta ei ole kovin oikeudenmukainen"

1.03904971
Tomi Natri/All Over Press
Julkaistu 14.04.2020 12:37(Päivitetty 14.04.2020 14:46)
Toimittajan kuva

Juhana Nyman

juhana.nyman@mtv.fi

Kaikkiaan viisi jääkiekon SM-liigaseuraa aloittaa tiistaina yt-neuvottelut joukkueidensa pelaajien kanssa. 

Jukurit ja Sport tiedottivat viime viikon torstaina yt-neuvotteluiden aloittamisesta. Samana päivänä yt-esityksen antoivat myös JYP, Pelicans ja SaiPa. Kaikkien viiden seuran yt-neuvottelut koskevat myös pelaajia.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo, että Pelaajayhdistys on ollut keskusteluissa joidenkin seurojen ja pelaajien kanssa, jotta asiassa päästäisiin sovinnolliseen ratkaisuun ilman yt-neuvotteluita.

LUE MYÖS: Kokenut pelaaja-agentti väläyttää NHL-pelaajien inhoamaa järjestelmää myös SM-liigaan – "Olen puhunut siitä vuosikausia"

– Lähtökohtaisesti seura on esittänyt pelaajille taloudellisesta tilanteesta johtuen seurasta riippuen eri suuruisia ajatuksia siitä, kuinka paljon pelaajien pitäisi tulevan kauden palkoista tinkiä, että toiminta olisi mahdollista.

Kun keskustelut eivät johtaneet sovintoratkaisuihin, päätyivät seurat aloittamaan yt-menettelyn.

Riittävät säästöt tavoitteena

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kommentoi yt-uutista MTV Urheilulle sähköpostitse.

Kolun mukaan seura aloittaa yt-neuvottelut, koska sopuun ei päästy ilman yt-neuvotteluita, ja koska talouden epävarmat näkymät sitä vaativat. Kolun mukaan pelaajille tehtiin asiassa ennen yt-menettelyä ehdotus. Kolun mukaan pelaajien lomautukset ovat mahdollisia yt-neuvotteluiden tuloksena.

– Teimme heille oman ehdotuksen viime viikolla, mutta pelaajisto ei siihen suostunut, Kolu kirjoittaa.

Kolu ei halua avata yt-menettelyllä tavoiteltavien säästöjen suuruutta tarkemmin. Seura tavoittelee "riittäviä säästöjä".

SaiPa tiedotti tiistaina iltapäivällä, että sen yt-menettely "koskee koko valmennusta edustusjoukkueessa ja A-nuorissa, sekä joukkueen pelaajia".

– Neuvottelemme eri vaihtoehdoista, joilla saamme toteutettua tarvittavat säästöt. Vaihtoehtoina ovat muun muassa yhdessä sovitut leikkaukset palkkoihin, tai viime kädessä lomautukset, Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Jussi Markkanen kommentoi seuran verkkosivuilla

MTV Urheilu ei tavoittanut JYPin edustajia kommentoimaan yt-neuvotteluita.

Vain Sport otti Pelaajayhdistyksen mukaan

Saarelan mukaan muiden seurojen paitsi JYPin pelaajat olivat toivoneet Pelaajayhdistyksen osallistumista neuvotteluihin. JYPin kanssa oli jo aiemmin sovittu, että Pelaajayhdistys väistyy, kun yt:t alkavat. 

Vaasan Sportia lukuun ottamatta seurat ovat kuitenkin tästä kieltäytyneet. Saarela on mukana etäyhteydellä, kun pelaajien ja Sportin väliset neuvottelut tiistaina alkavat.

– Pelaajat toivoivat yhdistyksen mukana oloa, mutta yt-laki lähtee siitä, että neuvottelut ovat työntekijöiden ja työnantajien välisiä. Näin ollen työnantajalla ei ole velvollisuutta ottaa esimerkiksi minua pelaajien edustajaksi.

Saarelan mielestä seurojen toiminta tilanteessa on pelaajille ”vähintään haasteellinen paikka”, kun pelaajat joutuvat ensimmäistä kertaa yt-neuvotteluihin, joissa myös määräaikaisella sopimuksella työskentelevä urheilija voidaan lomauttaa. 

– Pelaajilla ei ole luottamusmiehiä, luottamusvaltuutettuja, työsuojeluvaltuutettuja ja agentit neuvottelevat työsopimukset. Sanoisin, että lähtökohta ei ole kovin oikeudenmukainen, kun neuvotteluissa ovat seuran ammatti-ihmiset ja pelaajat, jotka eivät ole koskaan olleet tällaisten asioiden kanssa tekemisissä.

LUE MYÖS: Jääkiekkoilijat ja SM-liiga kovassa koronasodassa – Sihvonen: ”Päätöksen ytimessä ovat päävalmentajat ja joukkueiden lääkärit, joihin luottoni on alentunut”

Pelicansin Tomi-Pekka Kolu perustelee Pelaajayhdistyksen jättämistä neuvotteluiden ulkopuolelle toteamalla kyseessä olevan seuran sisäinen asia.

– Pelaajayhdistys voi ilman muuta normaalisti olla pelaajien tukena muutoin, mutta heidän osallistumisensa neuvotteluihin ei ole mahdollista.

Pelaajayhdistys tukena

Saarela sanoo pelaajayhdistyksen olevan pelaajien apuna neuvotteluiden aikana. 

– Työnantajapuolen velvollisuus on esittää perusteluita, miksi neuvottelut laitetaan käyntiin ja mihin suuntaan niitä halutaan viedä. Ne pitää pelaajille siellä perustella. Meidän velvollisuutemme on selvittää, onko mahdolliselle lomautukselle tämän poikkeuslain mukaiset perusteet olemassa. Ei se ole itsestään selvää, vaan kaikille toimenpiteille pitää olla poikkeuslain mukainen peruste.

Saarela sanoo edelleen toivovansa, että tilanteet ratkeaisivat muiden ratkaisuiden kautta, eikä lomautuksiin tarvitsisi mennä.

Viime viikolla Rauman Lukko tiedotti sopineensa pelaajiensa ja valmentajiensa kanssa näiden palkkojen leikkaamisesta koronavirusepidemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Aiemmin muutamat SM-liigan seurat ovat käyneet yt-neuvotteluita vakituisen henkilöstönsä kanssa.

Juttuun lisätty SaiPan kommentit yt-menettelystä klo 14.46. 

Tuoreimmat aiheesta

Liiga