SaiPan toista kertaa lomautettu päävalmentaja Tero Lehterä kummeksuu seuran tapaa hoitaa yt-menettely. Suomen ammattivalmentajien liitto (SAVAL) pitää SaiPan tiistaina ilmoittamia lomautuksia lain vastaisina.
SaiPa ilmoitti tiistaina lomauttaneensa jo lomautettuna olevan päävalmentajansa Tero Lehterän. Lehterän, apuvalmentajien Kari Martikaisen ja Tuomo Rovon sekä urheilutoimenjohtaja Antti Tuomenoksan lomautukset jatkuvat yt-neuvotteluiden tuloksena 27. maaliskuuta saakka.
SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoo, että seuran taloudellisen tilanteen takia kovia ratkaisuita tarvittiin. Koronapandemian aiheuttamat ottelusiirrot ja tyhjille katsomoille pelaaminen ovat vieneet tulot ja sitä myöten seuran ahdinkoon.
Edellisten yt-neuvotteluiden päätteiksi seura lomautti valmennuksensa ja urheilujohtonsa määräaikaisesti vuoden loppuun saakka. Samalla sovittiin pelaajien palkanalennuksista vuoden loppuun. Nyt lomautuksille tuli jatkoa.
Markkanen ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, oliko Lehterän ja muiden valmentajien paluu penkin taakse tammikuun alussa aito vaihtoehto.
– Keskustelut tietysti yt-neuvotteluiden puitteissa käydään. Kyllähän tässä niin haastavassa tilanteessa ollaan. Pelaajia tarvitaan tietty määrä ja valmentajia tarvitaan tietty määrä, että pystytään pelit läpi viemään ja selviämään mahdollisimman vähillä taloudellisilla tappioilla.
Nyt päättyneiden yt-neuvotteluiden tuloksena SaiPa sopi pelaajiensa kanssa palkkojen leikkaamisesta loppukauden ajaksi. Oliko valmentajien ja urheilujohdon kohdalla palkkaleikkuri vaihtoehto?
– Ei henkilöstöltä saatu muita ideoita tähän. Kustannussäästötarpeet ovat sitä luokkaa, että pelkillä leikkauksilla ei tässä vaiheessa pystytty toimimaan.
Sunnuntaina JYP ilmoitti jatkavansa SaiPan tapaan päävalmentaja Pekka Tirkkosen ja apuvalmentaja Ari Santasen lomautuksia maaliskuun loppuun saakka.
Lehterä tietämätön
Tero Lehterä sanoo olevansa varsin tietämätön neuvotteluiden kulusta. Lomautetut valmentajat eivät osallistuneet yt-neuvotteluihin.
– Pyysimme, että SAVAL (Suomen ammattivalmentajien liitto) olisi saanut edustaa meitä. Se ei käynyt seuralle.
Markkasen mukaan Lehterä oli läsnä yt-neuvotteluiden ensimmäisessä kokouksessa.
– Hän pyysi liittoa edustamaan. Kerroin, että edustaja täytyy olla joku henkilöstöstä yt-lain puitteissa. Toki avustaa voi. Toiseen kokoukseen hän ei enää osallistunut.
Lehterän yhteys SaiPan suuntaan on ollut käytännössä poikki marraskuusta lähtien. Tuolloin hänelle ja muille lomautetuille kerrottiin edellisten yt-neuvotteluiden tuloksista.
Lehterä ei tiedä, oliko hänen paluunsa SaiPan vaihtoaitioon tammikuussa vaihtoehto. Itse hän sanoo katsoneensa ja analysoineensa kaikki SaiPan pelit, jotta olisi valmis, jos kutsu kävisi.
– En osaa sanoa yhtään, mikä oli seuran näkökanta. Jos olisi ollut vain osa-aikainen lomautus, olisi voinut kuvitella, että olisi oltu jonkinlaisessa yhteydessä.
Lehterän mukaan ainoa kontakti seuran suunnalta marraskuun lomautuksen jälkeen oli sähköpostiviesti. Siinä kerrottiin vuoden kolmansien yt-neuvotteluiden alkamisesta. Samassa viestissä todettiin, ettei Lehterän tarvitse osallistua neuvotteluihin, koska tämä on lomautettuna.
Täysin purematta Lehterä ei seuran toimintaa niele. Hän itse sanoo olevansa siinä käsityksessä, ettei määräaikaista lomautusta voi lain mukaan yksipuolisesti keskeyttää. Lehterä aikoo pyytää liiton apua asian käsittelyssä.
– Minun pitää ilmoittautua TE-toimistoon, kun määräaikainen lomautus loppuu. Sitten SAVAL hoitaa siitä eteenpäin asiaa.
Kolme kohtaa
SAVALin toiminnanjohtaja Raino Nieminen ei halua kommentoida yksittäisten valmentajien tapauksia tarkemmin. Sen Nieminen sanoo, että Savalin tulkinnan mukaan kaikki ei ole mennyt lain mukaisesti.
LUE MYÖS: Työoikeuden asiantuntijan arvio: SaiPan lomautusratkaisu ei kestäisi tuomioistuimen tarkastelua
Niemisen mukaan kolme keskeistä kohtaa kaipaisi tarkempaa tarkastelua.
– Jos valmentaja tai työntekijä on lomautettuna ja käydään yt-neuvotteluita, eikä hän saa edustajaa paikalle tai itse ole paikalla käymässä yt-neuvotteluita, yt-lain mukainen neuvotteluvelvoite ei täyty.
Toinen kysymys Niemisen mukaan on se, voiko lomautettuna olevaa työntekijää lomauttaa.
– Lomautus on määräaikainen. Se päättyy tämän tyyppisessä tapauksessa vuoden lopussa. Nyt on annettu mahdollisesti uusia lomautusilmoituksia, jotka alkavat päällekkäin tämän määräaikaisen lomautuksen kanssa.
Kolmanneksi SAVAL kyseenalaistaa Niemisen mukaan myös sen, onko lomautuksille ylipäänsä työn vähenemisestä johtuvia tai tuotantotaloudellisia perusteita.
– Nämä kolme ovat meidän mielestämme sellaisia asioita, joita tulee tarkastella. Jos asianosainen tai asianosaiset sen meille velvoittavat hoidettavaksi, mielellämme viemme valmentajien edunvalvonta-asiaa eteenpäin.
Markkanen näkee tilanteen täysin toisin.
– Olemme omasta mielestämme toimineet täysin yt-lain puitteissa. Emme ole nähneet mitään ongelmia siinä asiassa. En osaa muuta kantaa sanoa. Meidän lakimiehemme ohjeiden mukaan tässä on toimittu.
"Asiat voi hoitaa monella eri tapaa"
Lehterälle uusi lomautus tarkoittaa paljon vapaata aikaa tehdä asioita, joihin ei yleensä ole ollut aikaa. Hän on viettänyt aikaa perheensä kanssa ja kuntoillut samalla kuntouttaen kehoaan päävalmentajan istumatyön jäljiltä.
Tiistaina ohjelmassa oli liskokävelyä, jonka Lehterä sanoo olleen osana myös SaiPan pelaajien harjoittelussa.
– Erittäin hyvä liikuntamuoto. Suosittelen katsomaan. Erittäin hyvä liike.
Uusimman lomautuksen myötä Lehterän olisi määrä palata työpaikalle 28. maaliskuuta. Tuolloin SaiPalla on SM-liigan runkosarjasta pelaamatta vielä seitsemän ottelua.
Todennäköistä kuitenkin on, että SaiPan kuluvan kauden jälkeen jättävä mies on nähnyt viimeisen ottelunsa seurassa.
– En pysy kärryillä. Minulla ei ole missään vaiheessa ollut käryä, kun kukaan ei ole kertonut mitään. Silloin lauantaina (marraskuussa) tuli viesti, että ollaan lomautettuja. Siitä on suurinpiirtein parisen kuukautta aikaa.
Lehterä ei kuitenkaan halua eritellä seuran toimintaa lomautustilanteessa sen tarkemmin.
– En viitsi kommentoida yhtään mitään. Kaikki asiat voi hoitaa monella eri tapaa.
Tulevaisuuden suunnitelmistaan Lehterä on tässä kohtaa vielä vaitonainen.
– Kun se on ajankohtaista, katsotaan, mitä tulee. Eiköhän tässä hommia jatketa.
Juttua muokattu 29.12. kello 20.32. Lisätty Jussi Markkasen kommentit Lehterän läsnäolosta neuvotteluissa ja kommentit Suomen ammattivalmentajien näkemyksiin.