MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 31.1.2023.
|
23.49: Myöskään Britannia ei näe hävittäjien lähettämistä Ukrainaan järkevänä
Iso-Britannia ilmoitti tänään, ettei se näe järkevänä F-16-hävittäjien lähettämistä Ukrainaan, uutisoi CNN. Vahvimpana perusteena kieltäytymiselle oli se, että lentäjien koulutus operoidakseen F-16-hävittäjiä kestäisi kuukausia.
Myöskään Yhdysvallat, Puola ja Saksa eivät aio lähettää F-16-hävittäjiä Ukrainaan.
22.03: Yhdysvallat syytti Venäjää maiden välisen ydinasevalvontasopimuksen noudattamatta jättämisestä
Yhdysvallat syytti tiistaina Venäjää siitä, ettei se ole noudattanut maiden väliseen ydinasevalvontasopimukseen kuuluvia velvoitteitaan, koska se ei ole antanut tarkastajien vierailla ydinasepaikoillaan, kertoo STT. Asiasta uutisoi myös uutiskanava CNN.
Vuonna 2010 solmitun Uusi Start -sopimuksen mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän tarkastajat voivat tehdä tarkastusvierailuja toistensa ydinasepaikoilla.
Uusi Start on ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.
Venäjä lakkautti tarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa. (STT)
17.34: Ukraina odottaa saavansa aluksi 120–140 taistelupanssarivaunua länsimailta
Ukrainan armeija odottaa saavansa aluksi 120–140 uudenaikaista taistelupanssarivaunua länsimailta.
Asiasta kertoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba, joka ei tarkentanut, koska tankkien on määrä saapua Ukrainaan.
Ensimmäisten joukossa olisi tulossa yhdysvaltalaisia Abrams-tankkeja, Saksan Leopard 2 -tankkeja, brittiläisiä Challenger 2 -vaunuja sekä Ranskalta Leclerc-tankkeja, Kuleba sanoi.
Kuleban mukaan tankkeja toimittaisi kaikkiaan ainakin 12 maata.
Taistelupanssarivaunuja ovat julkisesti luvanneet toimittaa muiden muassa Yhdysvallat, Saksa, Puola, Espanja ja Norja. Myös Suomi tulee jollain tavalla olemaan mukana yhteistyössä, joka koskee Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan.
14.19: Puola ei neuvottele F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle
Puola ilmoitti tänään, että se ei neuvottele F-16-hävittäjälentokoneiden lähettämisestä Ukrainaan. F-16-koneiden siirrosta Ukrainaan ei ole tällä hetkellä virallisia keskusteluja, sanoi Puolan apulaispuolustusministeri Wojciech Skurkiewicz medialle.
Maanantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi, että hän ei kannata F-16-hävittäjien antamista Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvalle Ukrainalle.
Ukraina on pyytänyt länsimailta muun muassa hävittäjälentokoneita ja muuta raskasta aseistusta. Useat länsimaat ilmoittivat äskettäin lähettävänsä Ukrainalle taistelupanssarivaunuja.
14.06: Venäjä sanoi vallanneensa kylän Bahmutin lähellä Ukrainassa
Venäjän väitti tiistaina vallanneensa Blahodatnen kylän Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupungin pohjoispuolella. Bahmutin ympäristössä on käyty pitkään raskaita taisteluita.
Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat "vapauttaneet" Donetskin kansantasavallan Blahodatnen.
Venäjä käyttää Donetskin alueen itäosasta nimitystä Donetskin kansantasavalta.
13.15: Ihmisoikeusjärjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Ukraina on kylvänyt raketeilla tuhansittain jalkaväkimiinoja Harkovan alueelle varsinkin Izjumin kaupungin ympäristöön Venäjän miehittämille alueille. Ukraina on allekirjoittanut miinat kieltävän sopimuksen.
– Ukrainan joukot vaikuttavat kylväneen runsaasti maamiinoja Izjumin alueelle, mikä on aiheuttanut siviiliuhreja ja muodostaa jatkuvan riskin. Vaikka Venäjän joukot ovat toistuvasti käyttäneet henkilömiinoja ja syyllistyneet raakuuksiin ympäri maata, se ei oikeuta Ukrainan kiellettyjen aseiden käyttöä, sanoi järjestön edustaja Steve Goose.
HRW:n haastattelemien terveydenhuollon työntekijöiden mukaan ainakin 50:tä siviiliä on alueella hoidettu miinavammojen vuoksi. Joukossa oli ainakin viisi lasta. Liki puolelta uhreista jouduttiin amputoimaan jalka tai osa siitä.
HRW:n haastattelemien miinanraivaajien mukaan voi kestää vuosia ennen kuin kaikki miinat alueelta on saatu raivattua.
HRW vaati Ukrainaa tutkimaan sotilaiden miinojen käyttöä ja puuttumaan siihen.
09.57: Brittitiedustelu: Venäjä edennyt Donetskissa ja lisää painetta alueella
Venäjä on siirtynyt Pavlivkan ja Vuledarin kaupungeista suurempaan keskittyneeseen hyökkäykseen, Britannian puolustusministeriö kertoo tuoreimmassa tiedusteluraportissaan.
Venäjä epäonnistui marraskuussa valtaamaan Donetskin alueella sijaitsevat kaupungit, mutta tällä hetkellä Venäjä on onnistunut hiukan etenemään
Puolustusministeriön mukaan Venäjä pyrkii todennäköisesti etenemään Donetskin alueella.
– On kuitenkin epätodennäköistä, että Venäjällä olisi tarpeeksi joukkoja saavuttaa merkittävää läpimurtoa, raportissa todetaan.
09.37: MTV:n raportti Donetskista: Venäjän kiristänyt otettaan Bahmutin alueella
Venäjä on kiristänyt otettaan itäisen Ukrainan Donetskissa Bahmutin kaupungin ympäristössä. Ukrainalaisjoukot taistelevat kiivaasti alueella, sillä Bahmutin menettäminen avaisi Venäjälle mahdollisuuden vallata koko Donetskin alue.
Ukraina suunnittelee joidenkin tietojen nopeaakin vetäytymistä Vuledarin suunnalla, kertoo MTV:n toimittaja Niko Nurminen donetskilaisesta väestönsuojasta. Syynä tähän on se, että lisäjoukkoja tarvitaan kipeästi Bahmutin alueelle, jonka menettäminen voisi käydä ukrainalaisille kalliiksi.
– Tästä Kramatorskin kaupungista 25 kilometrin päässä sekä etelässä että idässä käydään tällä hetkellä Ukrainan puolustussodan kiivaimpia taisteluita, Nurminen kuvailee tilannetta rintamalla.
MTV:n raportti Donetskista: Venäjä kiristänyt otettaan Bahmutin alueella – "Puolustussodan kiivaimpia taisteluita"
06.32: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei kannata F-16–hävittäjien toimittamista Ukrainaan
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut lehdistötilaisuudessa, ettei kannata F-16-hävittäjien toimittamista Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvalle Ukrainalle.
– En, presidentti vastasi toimittajien kysyessä sitä, oliko hän hävittäjien lähettämisen kannalla.
Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet F-16-hävittäjien olevan maan toivelistan kärjessä sen jälkeen, kun toivotuista moderneista taistelupanssarivaunuista saavutettiin sopu Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa.
Samassa yhteydessä Biden kertoi aikovansa vierailla Nato-maa Puolassa, joka on ollut keskeinen kauttakulkumaa Ukrainaan virranneelle länsimaiselle sotilasavulle.
– Aion vierailla Puolassa. En tosin tiedä vielä milloin, Biden sanoi.
Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja kertoi aiemmin medialle, että Ukraina pyrkii saamaan nykyaikaisia hävittäjiä. Yhdysvaltalaislehti Hillille viime viikolla puhunut Juri Sak kertoi suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että Ukraina lopulta saa uudenaikaiset hävittäjät, kuten F-16:t.
Ukrainan ilmavoimat käyttää nyt neuvostoaikojen peruja olevia MiG-29-hävittäjiä.
Maanantain sotauutisia:
18.18: Ranska ja Australia sopineet tykistöammusten toimittamisesta Ukrainalle
Ranska ja Australia toimittavat Ukrainaan 155 millimetrin tykistöammuksia, maiden puolustusministerit Sebastien Lecornu ja Richard Marles kertovat. Ministereiden mukaan ammuksia tuotetaan Ukrainalle tuhansia.
Nyt toimitettavat tykistöammukset ovat yhteensopivia länsimaiden Ukrainalle aiemmin lahjoittaman tykistön kanssa. Lahjoituksen arvo on ministereiden mukaan useita miljoonia euroja.
17.55: Ukrainan puolustusministeri: Käytämme tänä vuonna yli 500 miljoonaa euroa miehittämättömiin ilma-aluksiin
Ukrainan armeija tulee käyttämään tänä vuonna yli 500 miljoonaa euroa miehittämätön ilma-aluksiin (UAV), kirjoitti Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov Facebookissa maanantaina. Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalaismedia CNN.
Reznikovin mukaan UAV-markkinoiden kehittäminen on yksi puolustusministeriön keskeisistä painopistealueista.
UAV on lyhenne sanoista "unmanned aerial vehicle" eli miehittämätön ilma-alus, joita useimmiten kutsutaan droneiksi.
Ukrainalaisten drone-valmistajien kanssa on allekirjoitettu 16 toimitussopimusta, sanoo Reznikov.
Ukraina pyrkii brittilehti Guardianin mukaan lisäämään kotimaista drone-tuotantoa rakentaakseen drone-armeijan.