Joe Biden sulkee Yhdysvaltain ja Meksikon rajan väliaikaisesti

Presidentti Joe Biden on allekirjoittanut asetuksen maan etelärajan osittaisesta sulkemisesta turvapaikanhakijoilta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt Meksikon vastaisen rajan väliaikaisesti suljettavaksi siirtolaiskriisin vuoksi. Bidenin poikkeuksellinen määräys sulkee rajan, kun tulijoiden määrä ylittää 2500 päivässä viikon ajan. Viranomaisten mukaan tämä on ollut tilanne pakoin jo pidemmän aikaa. 

Valkoisen talon mukaan raja avataan uudelleen, kun sen ylittävien siirtolaisten määrä hidastuu ”turvalliselle” ja ”hallittavissa olevalle” tasolle. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Biden taipui päätökseen poliittisen paineen alla, arvioi MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Maahanmuutto on yksi tärkeimmistä äänestäjien kysymyksistä ennen marraskuun presidentinvaaleja, ja sekä demokraatit että republikaanit pyrkivät osoittamaan pätevyytensä aiheen suhteen.

Republikaanit ovat vaatineet tiukempaa rajapolitiikkaa jo pitkään. Bidenin kilpakumppani, republikaanien Donald Trump on puolestaan luvannut kaikkien siirtolaisten massakarkoituksen.

Karppisen mukaan päätös keskeyttää pitkän perinteen, jossa Meksikon vastaisen rajan ylittänyt henkilö saa automaattisesti anoa turvapaikkaa ja odottaa päätöstä Yhdysvalloissa. Bidenin hallinnon mukaan päätös helpottaa maahanmuuttoviranomaisten työtä laittomasti Yhdysvalloissa oleskelevien henkilöiden poistamiseksi.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat