Suomalaisopiskelija Aku seuraa aitiopaikalta Trumpin Harvard-hyökkäystä: "Pelottava tilanne"

2:40imgVideolla Harvardin opiskelija, jääkiekkoilija Aku Koskenvuo kertoo Trumpin uhkailuista lisää.
Julkaistu 25.04.2025 05:30
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Toimittajan kuva
Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

Trumpin hallinnon rahoitusjäädytykset Harvardin yliopistoon aiheuttavat epävarmuutta kansainvälisissä opiskelijoissa. Suomalainen Aku Koskenvuo on huomannut muutoksen kampuksen ilmapiirissä.

Harvardin yliopisto Yhdysvalloissa on yksi akateemisen maailman eliittiin kuuluvista opinahjoista. Yliopistoon pääsy on äärettömän vaikeaa. Suomalaisia sinne on tiettävästi pääsyt vain muutama kymmenen. 

Yhdysvaltain presidenttejä yliopistosta on tullut monia, kuten myös miljardöörejä. Yliopistoa voi kutsua Nobel-tehtaaksi, sillä yliopiston entiset opiskelijat ovat kahmineet Nobel-palkintoja tämän tästä.

Nyt opinahjo on napit vastakkain hallituksen kanssa, sillä Harvardin yliopisto on haastanut presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen. 

Yliopisto ei siedä sitä, että Trumpin hallinto on tunkeutunut sen tontille vaatien muun muassa monimuotoisuutta tukevien ohjelmien lopettamista ja muutoksia johtamiseen sekä opetusohjelmiin.

Lue myös: Äkillinen hakijaryntäys Helsingin yliopistoon Yhdysvalloista – syynä Trump

MTV Uutisten Cambridgessa haastattelema suomalainen Aku Koskenvuo, 22, opiskelee Harvardin yliopistossa taloustiedettä. Tie huippuyliopistoon avautui espoolaisen jääkiekkotaitojen kautta. Jääkiekkoura jatkuu syksyllä NHL:ssä Vancouver Canucksissa. 

8:24imgNäin Harvardissa ajatellaan Donald Trump -kriisistä.

Koskenvuon mukaan Trumpin uhkailujen vuoksi ilmapiiri kampuksella on muuttunut erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden näkökulmasta.

– Asia on tullut omallekin kohdalle relevantiksi. Etenkin kansainväliset opiskelijat, joilla on vielä monta vuotta opiskeltavaa, kokevat tilanteen pelottavana. He ovat kuitenkin satsanneet niin paljon tähän. Lukukausimaksut ovat suuria, eikä kansainvälisillä opiskelijoilla ole tietoa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Aku KoskenvuoAku Koskenvuo on lahjakas jääkiekkoilija, mikä tasoitti tietä eliittiyliopistoon.

Usko tieteelliseen vapauteen koetuksella

Trumpin hallinto jäädytti viime viikolla yli kahden miljardin dollarin edestä Harvardin rahoitusta. 

Trumpin hallinto on vaatinut rahoituksen vastineeksi, että Harvard muun muassa muuttaa opetuskäytäntöjään, lakkauttaa monimuotoisuusohjelmiaan, tekee yhteistyötä kotimaan turvallisuusviranomaisten kanssa, uudistaa ulkomaisten opiskelijoiden valintajärjestelmää ja nimittää henkilöitä, jotka sitoutuvat toteuttamaan Trumpin hallinnon vaatimuksia.

Yhdysvalloissa yli sata yliopistoa ja korkeakoulua on tuominnut avoimessa kirjeessä Trumpin poliittisen puuttumisen koulutusjärjestelmään. Kirje julkaistiin sen jälkeen, kun huippuyliopisto Harvard oli haastanut Trumpin hallinnon oikeuteen.

Harvardin yliopistolla vieraillut MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kuvailee tunnelmia seuraavasti:

– Veritas on latinaa ja se tarkoittaa totuutta. Veritas-sanan voi nähdä eri puolella Harvardia ja vanha motto on noussut yliopistotaistelujen keskiöön. 1600-luvulla luotu Harvard on vanhempi kuin Yhdysvallat ja nyt se johtaa taistelua yliopistojen riippumattomuuden ja vapauden puolesta.

Koskenvuo kuvaa puolestaan ilmapiiriä Harvardissa pelokkaan lisäksi omituiseksi. 

– Mutta eivät välttämättä kaikki opiskelijat näin koe. Muutokset mietityttävät kaikkia, jotka uskovat tutkimuksen, opiskelun ja sananvapauteen.

Akateemikkoja lähtee Yhdysvalloista

Muut yliopistot ovat liittyneet Harvardin kanssa protestiin ja pelkäävät joutuvansa seuraavaksi Trumpin hampaisiin. 

Yhdysvaltain opetusministeriö lähetti maaliskuussa varoituskirjeet 60 amerikkalaiselle yliopistolle, jotka joutuvat tutkinnan kohteeksi epäillystä antisemitismistä kampuksillaan. 

Joissakin yliopistojen Gaza-protesteissa onkin kuulunut juutalaisvastaisia huutoja, mutta pääosin mielenosoituksissa keskityttiin Israelin sotatoimien arvostelemiseen.

– Se on savuverho väittää, että kaikki Israelin toimien kritiikki on antisemitismiä. Se ei ole sopiva antisemitismin määritelmä. Uskon, että taistelemme korkeakoulutuksen tulevaisuuden ja akateemisen vapauden puolesta. Mutta lyhyellä tähtäimellä tästä aiheutuu merkittävää harmia korkeakoulutukselle ja aivovuotoa tapahtuu jo. Moni lähtee maasta, sanoo biologian professori John Bracht, American Universitystä.

Bracht muistuttaa, ettei yliopistojen vapauden suojelemisessa ole kyse pelkästä instituutiosta vaan yleisestä hyvästä.

– Akateeminen vapaus ja tutkimus ovat yleishyödyllisiä asioita, esimerkiksi rokotteita ei olisi ilman tutkimusta. Ei tässä taistelussa edistetä tiedettä tieteen takia, vaan tiede ja tutkimus ovat kriittisiä nimenomaan kaikille, Bracht sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto