Joe Ligon tuomittiin alaikäisenä taposta elinkautiseen vuonna 1953, vapautui nyt 83-vuotiaana – hylkäsi ehdonalaistarjouksen kaksi kertaa

Guantanamo Bay vankila
Julkaistu 18.02.2021 21:02

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Yli 2 500 alaikäistä tuomitaan Yhdysvalloissa vuosittain elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Nuorimmat ovat 13-vuotiaita. 

Tiettävästi Yhdysvaltain vanhin ja pisimpään vankilassa istunut alaikäinen elinkautiseen tuomittu vanki on vapautunut Pennsylvaniassa, uutisoi uutiskanava CNN.

Nyt 83-vuotias Joe Ligon pantiin vankilaan vuonna 1953 vain 15-vuotiaana, kun hän tunnusti osallistuneensa ryöstöön ja puukotukseen neljän muun pojan kanssa Philadelphiassa.

Ryöstössä haavoittui kuusi ihmistä ja kaksi kuoli, mutta 68 vuotta vankilassa istunut Ligon kiistää edelleen osallisuutensa kuolemiin.

– Jäin kiinni kadulla olemisesta, viikko sitten vapautunut Ligon kuvaili tapahtumaa CNN:lle.

Ligon todettiin syylliseksi ensimmäisen asteen murhaan, joka Suomessa vastaa tappoa. Mies myönsi oikeudessa, että oli puukottanut yhtä.

Hänen asianajajansa Bradley Bridgen mukaan rikos on nyt sovitettu.

– Lapsi, joka teki rikokset vuonna 1953, ei enää ole olemassa. Henkilö, joka pääsi vapaaksi vankilasta vuonna 2021, on 83-vuotias, kasvanut, muuttunut eikä ole uhka enää. Hän on maksanut yhteiskunnalle takaisin tekemistään vahingoista. On sopivaa, että hän saa viettää loppuelämänsä vapaudessa, Bridge kertoi.

Ligon on samoilla linjoilla.

– En ole lapsi enää. En ole vain aikuiseksi kasvanut mies vaan vanha mies, joka vanhenee joka päivä.

Guantanamo

Vankilaympäristö tuli Joe Ligonille tutuksi 68 vuodessa. Kuvituskuva/ AOP

Ehdonalaista tarjottiin kaksi kertaa

Ligonin tie vapaaksi on ollut pitkä. 1970-luvulla hänelle ja muille rikoskumppaneilleen Pennsylvanian kuvernööri tarjosi armahdusta.

Armahdus tarkoitti ehdonalaista, joka kävi kahdelle rikostoverille, mutta ei Ligonille.

Vuonna 2016 korkein oikeus päätti, että vuoden 2012 ennakkotapausta, jossa pakollisia alaikäisten elinikäisiä rangaistuksia pidettiin lainvastaisina, olisi sovellettava taannehtivasti Ligonin tapauksessa.

Päätös loi Ligonille 35 vuoden elinkautisen ja antoi hänelle oikeuden ehdonalaiseen vapautukseen, koska hän oli ollut vankilassa jo yli 60 vuotta.

Hän kuitenkin jälleen hylkäsi tarjouksen vuonna 2017, sillä hän ei kokenut sen tuovan tarvittavaa vapautta.

– Osavaltion ehdonalaiskomitea olisi vapauttanut hänet, mutta hän olisi joutunut olemaan heidän neuvontansa alla koko loppuelämänsä, Bridge perusteli Ligonin päätöstä.

AOP Usa korkein oikeus Yhdysvallat

Korkeimman oikeuden mukaan alaikäisille ei tulisi antaa elinkautisia. / AOP

Asianajan työ tuotti tulosta

Ligonin tapauksessa tapahtui muutos, kun asianajaja Bridge lopulta väitti, että alaikäiselle annettu elinkautinen rangaistus Ligonin tekemästä rikoksesta oli perustuslain vastainen.

Pennsylvanian muutoksenhakutuomioistuimessa väite torpattiin, mutta Bridge onnistui saamaan jutun valtakunnallisen oikeuden käsittelyyn.

Hän voitti jutun marraskuussa 2020 ja onnistui saamaan Ligoniin vapauteen haluamillaan ehdoilla.

Palaaminen yhteiskuntaan ei ole helppoa

68 vuoden aikana moni asia on muuttunut, joten palaaminen yhteiskuntaa ei ole helppoa.

Ligonia paluussa on auttanut John Pace, joka itsekin istui 31 vuotta 17-vuotiaana tekemästään rikoksesta. Nyt Pace työskentelee vankeja auttavassa järjestössä.

– Vankilaympäristössä ei ole paljoa ärsykkeitä ja vuorovaikutus on vähäistä, Pace kuvaili eroja.

Myös Ligon haluaa ryhtyä auttamaan muita.

– Odotan innolla, että pääsen auttamaan muita niin kuin muut auttavat minua. Haluan myös tavata nuorempaa ja vanhempaa sukupuolta sekä toimittajia, jotta voin jakaa tarinani, Ligon selvensi.

Mutta miltä vapaus nyt tuntuu?

– Kauniilta, Ligon tiivisti yhteen sanaan.

Alaikäisten elinkautisille vastustusta

Yhdysvaltain kansalaisvapauksien liiton mukaan maassa tuomitaan yli 2 500 alaikäistä elinkautiseen vankeuteen vuosittain. Nuorimmat ovat 13-vuotiaita.

Liiton mukaan maailmassa on konsensus siitä, ettei lapsia voi pitää rikoksista samalla tavalla vastuullisina kuin aikuisia.

Esimerkiksi Suomessa alle 15-vuotias ei joudu rikosvastuuseen eikä alaikäistä voi tuomita elinkautiseen vankeuteen.

Silti 29 Yhdysvaltain osavaltiossa 13 vuotta täyttänyt voi saada elinkautisen tuomion. Korkeimman oikeuden mukaan alaikäisiä ei pitäisi tuomita elinkautiseen ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen, vaikka kyse olisi henkirikoksesta.

Lähde: CNN

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat