Yhdysvaltojen Mississippin osavaltiossa on puitu raivoa nostattanutta tuomiota, jonka kohteena on tummaihoinen perheenisä. Tapauksesta uutisoi muun muassa Sky News.
Tapaus sattui toissavuoden kesällä, kun 39-vuotias Willie Nash pidätettiin pienehkön rikkeen vuoksi ja hän joutui odottamaan tapauksen käsittelyä piirikunnan vankilaan.
Varsinainen tapahtumaketju käynnistyi, kun mies otti sääntöjen vastaisesti puhelimensa mukaan telkien taakse. Puhelin paljastui, kun Nash pyysi vanginvartijalta virtaa puhelimeensa.
Laite takavarikoitiin ja Nashin antaman pääsykoodin avulla viranomaiset huomasivat, että mies oli viestitellyt vankilasta vaimolleen.
Nashille langetettiin puhelimen vuoksi huima 12 vuoden vankeusrangaistus, mikä sai monet ihmisoikeusaktivistit takajaloilleen.
Nash ei aluksi hakenut tuomiolleen lievennystä, mutta väitti rangaistuksen olleen täysin liioiteltu ja samalla perustuslain vastainen. Yhdysvaltain perustuslaki kieltää julmat ja epätavanomaiset rangaistukset.
Kaidalla tiellä vuosia
Osavaltion korkein oikeus tyrmäsi hiljattain Nashin valituksen, vaikka osavaltion lain mukaan puhelimen tai aseen viemisestä vankilaan voisi lievimmillään selvitä kolmen vuoden tuomioilla.
Mississippin korkeimman oikeuden ainoa mustaihoinen jäsen, tuomari Leslie King, oli tosin sitä mieltä, että Nash olisi voinut selvitä ilman minkäänlaista rangaistusta, sillä oli epäselvää, oliko miehelle suoritettu tarkastusta. Tuomari uskoo, että koko sotku johtui alkujaankin siitä, ettei miestä oltu tutkittu vankilaan tulon yhteydessä.
Lisäksi tuomari muistutti kannanotossaan, ettei Nashin rikoksella ollut edes varsinaista uhria eikä mies edes yritellyt piilotella puhelintaan vartijoilta tai käyttänyt puhelinta rikollisiin tarkoituksiin.
Tuomarin mielestä ei ollut myöskään selvää, oliko pidätetylle edes kerrottu, ettei puhelinta saa pitää hallussa vankilassa. Kingin mielestä kysymyksessä oli joka tapauksessa oikeusjärjestelmän täydellinen virhe.
Willie Nashilla oli aiempia tuomioita muun muassa murtovarkauksista, mutta niillä ei ollut vaikutusta 12 vuoden rangaistukseen, minkä hän sai puhelimensa vuoksi.
– Nash oli jo sovittanut aiemmat tekonsa ja pysytellyt kaidalla tiellä vuosia. Hänen vaimonsa ja kolme lastaan tarvitsevat häntä, tuomari King kirjoitti.
Mississippi on yksi niistä osavaltioista, joissa huomattava määrä ihmisiä istuu vankilassa osavaltion väkilukuun suhteutettuna. Eräs tuomareista kirjoittikin: kovaa ja rankkaa, mutta tuomio on säädösten mukaisissa rajoissa.
12 vuoden tuomion langettanut käräjätuomari kertoi Nashille, että hän voisi päästä vapaaksi istuttuaan tuomiostaan neljäsosan. Tästä huolimatta tapaus on nostattanut raivoa afroamerikkalaisten oikeuksia puolustavissa. Jopa osavaltion kuvernööriä on vaadittu puuttumaan tilanteeseen.