Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton entinen puheenjohtaja Johannes Koroma sanoi Studio55.fi-lähetyksessä, että Suomi ei ollut 1990-luvulla kaukana Kreikan nykytilanteesta.
Uuden Suomen päätoimittajanakin toiminut Johannes Koroma sanoi, että Suomen lamatilanne 1990-luvulla olisi voinut johtaa vakaviin seurauksiin, jos Japani ei olisi myöntänyt Suomelle valmiusluottoa.
– Me olimme niin onnettomassa tilanteessa silloin, voisi sanoa, että jos ei olisi löytynyt ratkaisua, niin Suomi olisi tullut maksukyvyttömäksi ja me olisimme joutuneet kansainvälisen valuuttarahaston holhoukseen. Suurin piirtein samantapaiseen tilanteeseen, missä Kreikka tällä hetkellä on, Koroma sanoi lähetyksessä.
Suomen tarve budjettivajeen korjaamiseen ja valuuttalainojen uusimiseen oli tuolloin noin 130 miljardia markkaa vuodessa, Koroma kertoi. Summa vastasi melkein Suomen silloista bruttokansantuotetta. Tämän päivän luvuissa lainasumma olisi noin 100 miljardia euroa.
Tilanne erosi kuitenkin Koroman mukaan tämän päivän tilanteesta.
– Silloin tietysti tilanne oli sillä tavalla erilainen, että markkinavoimat pakottivat meidät kahteen devalvaatioon ja rajuihin valtion menojen säästöihin. Nythän meillä on se onnellinen tilanne, että emme ole riippuvaisia ulkomaisista luottajista ainakaan vielä.
Mitä mieltä Koroma on yhteiskuntasopimuksen tarpeellisuudesta? Onko Suomi vaarassa ajautua Kreikan linjalle myös nykyisessä tilanteessa? Katso koko lähetys!