Hongkongin johtavan kansanterveyden epidemiologin, professori Gabriel Leungin mukaan koronavirusepidemia voi levitä jopa kahteen kolmasosaan maailman väestöstä, uutisoi The Guardian.
Epidemiologin työhön kuuluu tartuntatautien leviämisen seuraaminen.
Leungin varoitus tuli sen jälkeen, kun Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti, että viimeaikaiset tapaukset koronaviruspotilaista, jotka eivät ole koskaan käyneet Kiinassa, saattavat olla vasta jäävuoren huippu.
Lue myös: Uusi koronavirus on hyvin vakava uhka koko maailmalle, varoittaa WHO:n johtaja
Asiantuntijoiden arvioiden mukaan jokainen koronaviruksen saanut tartuttaa sen eteenpäin noin 2,5 muulle ihmiselle, mikä tarkoittaisi 60-80 prosentin "hyökkäystason".
– 60 prosenttia maailman väestöstä on uskomattoman suuri määrä, Leung sanoi The Guardianin haastattelussa.
Lue myös: Koronavirukseen kehitetään rokotetta – eläinkokeet aloitettu
Karanteeni elintärkeä
Epidemiologin mukaan tärkein kysymys tällä hetkellä on se, kuinka laaja koronavirusepidemia todellisuudessa on ja toisena prioriteettina pitää selvittää, ovatko Kiinan toteuttamat rajut toimenpiteet epidemian estämiseksi toimineet. Mikäli toimenpiteistä on ollut hyötyä, muidenkin maiden tulisi harkita niitä.
Karanteeni on erittäin tärkeä suojatoimenpide, ja sen tehokkuutta pitää valvoa testaamalla ihmisiä parin päivän välein. Leung korostaa, että mikäli jollakin karanteenileirillä tai luksusristeilijällä on koronavirus, kaikki muutkin samassa paikassa olevat olisi pidettävä karanteenissa seuraavat 14 päivää.
Sveitsin Genevessä on tänään ja huomenna koolla noin 400 asiantuntijaa. Tarkoitus on muun muassa pohtia viruksen tarttumistapoja ja mahdollisia rokotteita.
Koronaviruksen tiedetään tarttuneen jo yli 42 000 ihmiseen ja aiheuttaneen Kiinassa yli 1 000 kuolemaa. Tartuntoja on todettu noin 25 maassa.