Johtotehtävät kiinnostavat tyttöjä työelämässä aiempaa enemmän, kertoo tutkimus – jako tyttöjen ja poikien aloihin näkyy kuitenkin selvästi

5:58img
Katso myös video: Kulttuurialan opiskelijat avautuvat alan epävarmoista näkymistä.
Julkaistu 24.05.2021 02:01

MTV UUTISET – STT

Tulevaa työelämää pohtiessaan tytöt ilmaisevat aiempaa enemmän ja poikia useammin kiinnostusta johtamisrooleihin, vaikuttamismahdollisuuksiin ja työuralla etenemiseen. Perinteistä jaottelua nais- ja miesvaltaisiin aloihin on yhä nähtävillä.

Näin kertoo tämänvuotinen Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimus, jota julkaisee Talous ja nuoret TAT -foorumi.

–  Tytöt tavoittelevat poikia vahvemmin niin etenemis- kuin vaikuttamismahdollisuuksia kuin johtamisvastuutakin. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tytöillä on maamme hallitusta myöten yhä enemmän esimerkkejä samaistuttavasta ja esimerkillisestä naisten johtajuudesta, toteaa TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen tiedotteessa.

Viime vuoteen verrattuna myös palkkauksen merkitys tytöille on kasvanut suhteessa poikiin.

Kyselyn toteutti maaliskuussa tutkimusyhtiö Insight360, ja siihen vastasi noin 15  000 nuorta. Heistä 11  500 oli yläkoululaisia ja loput lukiolaisia ja ammatillisia opiskelijoita.

Vanhempien taustalla väliä

Alavalintaa miettiessä tärkeimmät asiat nuorille ovat palkka ja työn kiinnostavuus, ja kolmanneksi eniten arvostetaan hyvää työilmapiiriä.

Nuoria kiinnostavat alat jakautuvat kuitenkin yhä sukupuolittuneesti sen mukaan, ovatko ne jo valmiiksi nais- tai miesvaltaisia. Tyttöjä kiinnostavat esimerkiksi terveydenhuolto, palveluala tai kulttuurin ja viihteen ala, poikia taas teknologiateollisuus, maanpuolustus ja pankki- ja rahoitusala.

Nuorten valintoja ohjaa myös vahvasti vanhempien tausta. Jos vanhemmat olivat suorittaneet yliopistotutkinnon, heidän lapsistaan jopa 81 prosenttia aikoo peruskoulun jälkeen lukioon. Ammatillisen tutkinnon suorittaneiden lapsista samaan tähtää 36 prosenttia, eli huomattavasti harvempi.

Tietoja ja taitoja työelämään liittyen saadaan useimmin koulusta ja keskustelemalla vanhempien ja kavereiden kanssa. Tärkeitä tietokanavia ovat myös lukeminen, harrastukset ja sosiaalinen media, varsinkin Youtube-videopalvelu.

Pelaaminenkin on kymmenen suosituimman tiedonhankintakeinon joukossa, ja 18 prosenttia pojista pitää sitä yhtenä tärkeimmistä tietolähteistään.

Lue myös: Liki 90 prosenttia hoitajista on pohtinut alanvaihtoa: "Työnantajan että valtiovallan on syytä oikeasti tarkkaan miettiä" – miten turvataan Suomen terveydenhuolto? 

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret