Joitko kahvia raskausaikana? Uusi tutkimus varoittaa: Näin tapa voi näkyä lapsessa myöhemmin

5:12img
Melkein joka kymmenes raskaus menee kesken. Gynekologi kertoo, milloin keskenmenon syy kannattaa selvittää.
Julkaistu 09.02.2021 15:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaistutkijat yhdistivät sikiöaikaisen kofeiinille altistumisen muutoksiin 9–10-vuotiaiden lasten aivoissa. Suositusten mukaan raskaana olevien ei tulisi juoda kahta kuppia enempää kahvia päivässä.

Rochesterin yliopiston lääketieteellisen keskuksen tutkijat esittävät, että raskauden aikainen kofeiinin käyttö voi muuttaa vauvan aivojen rakennetta ja hermoston kehitystä pysyvästi.

Kofeiinille raskausaikana altistuneiden lasten aivojen valkeassa aineessa havaittiin muutoksia, jotka voivat aiheuttaa käytöshäiriöitä myöhemmin elämässä. Lapsilla oli esimerkiksi enemmän käyttäytymisongelmia, keskittymisvaikeuksia sekä ylivilkkautta.

Kofeiinia on runsaasti esimerkiksi kahvissa sekä energiajuomissa, ja sitä on lisätty myös kolajuomiin. Kahvin lisäksi kofeiinia on luonnollisena aineosana teessä ja kaakaossa. 

Lue myös: Mistä tunnistaa ADHD:n? Lääkäri huolissaan aikuisten alidiagnosoinnista

Havaitut muutokset pieniä mutta huolestuttavia

Tutkimus perustuu yli 9000 lapsen aivokuvien analyysiin. Lapset olivat iältään 9–10-vuotiaita ja he osallistuivat lasten aivojen kehitystä tarkkailevaan ABCD-pitkittäistutkimukseen. Aivokuvista saatu tieto yhdistettiin lasten äitien raportoimaan kofeiinin kulutukseen raskauden aikana. 

Lasten aivoissa havaitut muutokset olivat pieniä, mutta ne voivat tutkijoiden mukaan aiheuttaa näkyviä käytösongelmia, jotka saavat pohtimaan raskauden aikaisen kofeiinin käytön pitkäaikaisia vaikutuksia. 

– Oletan, että tämän tutkimuksen lopputulos tulee olemaan suositus, jonka mukaan kofeiinin käyttö raskauden aikana ei todennäköisesti ole kovin hyvä idea, tutkimusta tehnyt John. J. Foxe sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi Neuropharmacology-tiedelehdessä.

Runsas kahvinjuonti raskausaikana on riski

Myös aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kofeiinilla voi olla kielteisiä vaikutuksia raskauteen. Kofeiini läpäisee istukan eikä sikiön aineenvaihdunta pysty käsittelemään sitä tehokkaasti.

Suuret määrät kofeiinia raskausaikana on yhdistetty vakaviinkin kehitys- ja terveyshaittoihin, kuten ennenaikaiseen syntymään, pienipainoisuuteen, hermoston kehityshäiriöihin sekä jopa lapsuusiän syöpiin.

Raskaana olevia naisia suositellaan rajoittamaan kofeiinin saantia 200 milligrammana päivässä, mikä vastaa noin kahta pienehköä kupillista kahvia.

Viime vuonna islantilaistutkijat varoittivat, että nykysuositukset kofeiinin saannista raskauden aikana eivät ole linjassa riskien kanssa. Tutkijoiden löydösten mukaan raskaana olevien naisien ei tulisi juoda alkuunkaan kahvia, jos he haluavat välttää keskenmenon, vauvan alhaisen syntymäpainon ja kohtukuoleman.

Lue myös: Tutkijat paljastivat naisen munasoluista nirson piirteen – näin toimii evoluution "Tinder"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: University of Rochester Medical Center, Terveyskirjasto, Itä-Suomen yliopisto

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus