Mittaaminen tarjoaa tarkempia tietoja kuin kyselyt, joissa monet äidit arvioivat kofeiininsaantinsa alakanttiin.
Suomessa kehitetyllä menetelmällä voidaan mitata vastasyntyneen hiuksista äidin kautta sikiöön tulleita altistekertymiä. Kuopion syntymäkohorttitutkimuksessa (KuBiCo) kehitetyllä menetelmällä voidaan selvittää altistumia esimerkiksi ravintoaineille, päihteille, lääkkeille ja ilmansaasteille.
KuBiCo-tutkimuksessa selvitetään raskausajan altisteiden ja perimän vaikutuksia lapsen ja äidin terveyteen.
LUE MYÖS: Äidin raskauden aikainen juominen vaikuttaa Eevaliisan elämään vielä tänäkin päivänä: "Ei katkeruus olisi auttanut mitään"
Mitata voidaan myös kofeiinia. Tutkijat uskovat suomalaisten kofeiinialtistuksen olevan erityisen suuri, koska Suomessa juodaan kahvia paljon enemmän kuin missään muualla maailmassa.
Raskaana olevien äitien nauttiman kofeiinin on suurina annoksina arvioitu aiheuttavan lapselle kehitys- ja terveyshaittojen riskin. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan aiemmin näyttö haitoista on perustunut ravitsemuskyselyiden perusteella arvioituun kofeiinin saantiin, eikä todellinen altistus ole ollut mitattavissa.
Monet äidit arvioivat alakanttiin
Eurooppalainen suositus turvalliselle kofeiinin saannille raskausaikana on alle 200 milligrammaa eli 2–3 kupillista suodatinkahvia päivässä. Syntymäkohorttitutkimuksen äideistä yli 40 prosenttia sai kofeiinia yli suositusrajan. Hiuksista otettujen mittausten kofeiinikertymän perusteella vaikuttaa siltä, että saanti on kyselyissä arvioitu alakanttiin.
Aiemmin tutkittujen haittavaikutusten lisäksi tutkijat pyrkivät selvittämään, miten kofeiinialtistus vaikuttaa lapsen varhaiseen käyttäytymiseen, esimerkiksi nukkumiseen ja levottomuuteen.
KuBiCoon osallistuu noin 10 000 äiti-lapsiparia, ja sen toteuttavat Kuopion yliopistollisen sairaalan synnytys- ja lastentautien klinikka, Itä-Suomen yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.