Joka kymmenes äiti tekee alkuraskaudessa virheen, joka heikentää lapsen hedelmällisyyttä – tutkimus

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
KATSO VIDEO: Milloin viimeistään pitäisi havahtua lapsihaaveisiin?

Altistuminen äidin tupakoinnille alkuraskauden aikana saattaa heikentää jälkeläisen siemennesteen laatua, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 984 nuorta miestä, joiden äitien tupakoinnista oli kerätty tiedot osana aiempaa tutkimusta.

Tulosten perusteella miehen siemennesteen siittiöpitoisuus oli 38 prosenttia pienempi ja siittiöiden kokonaismäärä 33 prosenttia vähäisempi, jos hänen äitinsä oli polttanut yli 10 savuketta päivässä alkuraskauden aikana. Myös alle 10 savuketta päivässä tupakoineiden jälkeläisillä havaittiin samanlainen yhteys, mutta se oli hieman heikompi.

Yhteydet näkyivät myös analyysissa, jossa tupakka-altistus pääteltiin äidin veren kotiniinipitoisuudesta. Kotiniini on nikotiinin aineenvaihduntatuote ja luotettava merkki tupakka-altistuksesta.

Tutkijat selvittivät myös vaikuttaako tupakoinnin lopettaminen jälkeläisen riskeihin, mutta tästä ei löytynyt viitteitä. Jälkeläisen siemenneste oli heikompilaatuista silloinkin, kun äiti oli lopettanut tupakoinnin raskauden ensimmäisten seitsemän viikon aikana.

Noin joka kymmenes tupakoi alkuraskauden aikana

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että tupakointi raskauden aikana heikentää poikien hedelmällisyyttä. Tupakointi olisikin mahdollisuuksien mukaan syytä lopettaa hyvissä ajoin ennen kuin raskautta alkaa suunnitella.

Noin 10 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi alkuraskauden aikana, mutta heistä puolet lopettaa ensimmäisen raskauskolmanneksen kuluessa. Tupakointi raskauden aikana lisää sikiöaikaisia riskejä sekä myöhemmin muun muassa hengitystieinfektioita, oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Alla olevalla videolla keskustellaan siitä, miten tupakoinnista voitaisiin päästä lopullisesti eroon.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat