Tutkimus: Tupakointi jopa ennen raskautta on riski vauvalle

Tutkimuksen mukaan äidin tupakointi ennen raskautta tai minkä tahansa raskauskolmanneksen aikana lisää vauvan terveysriskejä.

Tupakointi voi olla lapselle haitallista jopa silloin, kun se tapahtuu ennen raskautta. Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vain 1–2 savukkeen päivittäinen polttaminen ennen raskautta tai sen aikana liittyy terveysongelmiin vastasyntyneillä.

Tupakoinnin haitat ovat laajalti tiedossa, mutta sauhuttelun ajankohdan tai intensiteetin vaikutuksia on tutkittu vähemmän.

Kiinalaistutkijoiden mukaan tällainen tutkimus kuitenkin olisi oleellista, koska vallalla on käsityksiä esimerkiksi siitä, että tupakkaa voi polttaa ennen kuin lapsi on pantu alulle, tai jopa raskauden alkuvaiheessa, koska se "ei ole niin haitallista".

Tupakointi liittyi terveysongelmien riskiin vastasyntyneillä 

Tutkimusta varten perattiin yli 12 miljoonan yhdysvaltalaisen äiti-vauva-parin tietoja vuosilta 2016–2019.

Naisista yhdeksän prosenttia oli polttanut ennen raskautta, seitsemän prosenttia ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, kuusi prosenttia toisen ja hieman alle kuusi prosenttia kolmannen kolmanneksen aikana.

– Tupakointi joko ennen raskautta tai jokaisella raskauskolmanneksella liittyi suurentuneeseen vastasyntyneiden isojen terveysongelmien riskiin, tutkijat toteavat tiedotteessa.

Riski pysyi, vaikka se oli suhteutettu muihin tekijöihin, kuten äidin ikään, etniseen alkuperään ja painoon.

Isoiksi terveysongelmiksi laskettiin esimerkiksi vakavat neurologiset ongelmat ja hengityslaitteen käyttö heti synnytyksen jälkeen.

Katso myös: Kirsi lopetti tupakoinnin jo 15 vuotta sitten – näillä keinoilla sauhuttelusta voi oikeasti päästä irti! Juttu jatkuu videon alla.

Jos äiti tupakoi ennen raskautta, useamman kuin yhden vakavan terveysongelman riski oli 27 prosenttia suurempi. Jos äiti tupakoi milloin tahansa raskauden aikana, riski oli 31–32 prosenttia suurempi.

– Esimerkiksi riski joutua vastasyntyneiden tehohoitoon oli 24 prosenttia suurempi, jos äiti tupakoi ennen raskautta, ja 30–32 prosenttia suurempi, jos hän tupakoi raskauden aikana, tutkijat toteavat.

Suurten terveysongelmien riski nousi jo 1–2 tupakan päiväpolttamisella: jos tämän määrän poltti ennen raskautta, riski nousi 16 prosenttia. Jos savukkeita poltti yli 20 päivässä, riski nousi 31 prosenttia.

Ei ole olemassa "turvallista aikaa tai määrää" 

Tutkimus oli seuranta, joten se ei voi todentaa syy-seuraussuhteita. Myöskään tupakansavulle altistumisesta ei ollut tarjolla tietoja.

Tutkijoiden mukaan tulos näyttäisi kuitenkin osoittavan, ettei ole olemassa minkäänlaista "turvallista aikaa tai määrää" tupakointia ennen raskautta tai sen aikana.

Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen on tehokas keino estää uusia sydäninfarkteja. Lopettaminen olisi jopa yhtä tehokasta kuin sydänlääkkeet.

Katso myös: Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe"

Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe" 0:41
Sähkötupakointikaan ei ole terveellistä.

Lue myös:

    Uusimmat