Norjalaisen huippupyöräilijä Jonas Abrahamsenin murrosikä käynnistyi vasta 24-vuotiaana, Dagbladet raportoi.
Maantiepyöräilyn huippukilpailussa Ranskan ympäriajossa kahtena vuonna peräjälkeen polkenut Abrahamsen, 28, ajatteli nuorena, että alhainen kehonpaino auttaisi häntä urheilijana.
– 15–16-vuotiaana minulla oli erittäin laihoja roolimalleja. Ajattelin, että jos olisin laiha, polkisin nopeasti, norjalainen sanoo.
Norjalaislehti Dagbladet huomauttaa syömishäiriöiden yleisyydestä. Vuonna 2021 se raportoi niiden olleen maastohiihdossa menestyskolikon toisena puolena: laajojen tutkimusten mukaan joka kolmannella hiihtäjätytöllä oli häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä. Valmentajiltakin oli tullut painoa tai vartaloa koskevia kommentteja.
"Sinusta tulee hyvin itsekeskeinen"
Abrahamsen rajoitti omia syömisiään. Hän painoi 16-vuotiaana 60 kiloa. Voimavarat kuluivat painon kurissa pitämiseen.
– Sanoisin sen olleen syömishäiriö. Sinusta tulee hyvin itsekeskeinen, sinulla ei ole energiaa ajatella muita ja sinusta tulee vähän aggressiivinen. Se vaikuttaa elämänlaatuun.
Syömishäiriö sai hänen kroppansa jämähtämään lepotilaan. Dagbladet luonnehtii, että Abrahamsenin pyöräilyura "tyssäsi täysin" juniorivaiheesta aikuisten puolelle siirryttäessä.
Pyöräilijä ymmärsi, että hän tarvitsisi lisää massaa. Hän onnistui hyvän avun kera kerryttämään 20 kiloa varteensa. Vaikutukset olivat terveet.
– Kerrytettyäni painoa minusta tuli paljon sosiaalisempi ja sain tyttöystävän.
Parta alkoi kasvaa viime vuonna
Abrahamsenin murrosikä käynnistyi Dagbladetin mukaan vasta 24-vuotiaana, poikkeuksellisen myöhään.
– Passissa oli pituutena 177 (senttiä). Nyt hänellä on pituutta 183. Parta alkoi kasvaa viime vuonna, norjalaislehti listaa.
Abrahamsen pitää selvänä, ettei hän olisi päässyt koskaan Ranskan ympäriajoon, jos hänen painonsa olisi pysynyt 60 kilossa.
Norjalainen on polkenut tänä vuonna parasta kauttaan. Ranskan ympäriajon tiimellyksessä Abrahamsen piteli parhaan mäkiajajan ja parhaan kiriajajan paitoja. Mäkikilpailussa hän sijoittui lopulta kahdeksanneksi ja pistekisassa yhdeksänneksi.
– Uskon, että osasyy tämän vuoden niin hyvään menestykseeni on se, että stressaan vähemmän ravinnosta. Harjoitteluun vaikuttaa, kun olet henkisesti poikki ajateltuasi niin paljon ruokaa.