Jopa 40 asteen pakkanen palaa

Keskiviikkona se alkoi, eikä ihan heti hellitä – uusi kylmä kausi. Foreca kertoo, että loppuviikon öinä ja aamuina voidaan mitata etelässäkin 25 asteen pakkasia, Suomen pohjoisosissa uhitellaan paikallisesti 40 asteen pakkasia.

– Suomi kuuluu korkeapaineeseen ja erittäin kylmään pakkasilmamassaan. Pakkanen kiristyy entisestään. Päivisin pakkasta on lähipäivinä maan etelä- ja länsiosassa 10–15 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 15–25 astetta. Öisin on selvästi kylmempää, pakkasta on selkeillä alueilla etelässä 20–25 astetta ja maan keski- ja pohjoisosassa 25–35 astetta – perjantaiaamuna pohjoisessa voi olla paikoin jopa 40 pakkasastetta. Näyttää siltä, että kylmä pakkasilma pitää pintansa pitkälle ensi viikkoon, toteaa Forecan sivuilla meteorologi Kristian Roine.

Ja kun on kylmää, on myös pääosin poutaista, jopa aurinkoista. Viikonloppuna pakkanen hellittää päivisin 10–20 asteen välille.

Ja jos et usko, katso paikkakuntasi viiden päivän ennuste alta.

Jos ennuste ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tämän talven pakkasennätys tällä pakkasjaksolla tuskin alittuu, sillä 5. tammikuuta Enontekiöllä mitattiin vuosituhannen kylmin lämopötila, 44,3 astetta pakkasta.

Mittaushistorian kylmimpään helmikuun lukemaan on matkaa tuotakin enemmän. Sodankylässä 5. helmikuuta 1912 elohopea vajosi lähes olemattomiin, kun pakkasta oli 49,0 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat