Suomalainen kokee pääsevänsä liian harvoin lääkärin pakeille. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinSote-tutkimuksesta.
Lääkäripalveluita tarvinneista aikuisista noin 16 prosenttia kokee kertoo saaneensa liian vähän palveluita, vaikka tarvetta olisi. Tämä tarkoittaa noin 400 000 ihmistä.
Video: "Kerran viikossa tai kuussa lääkärissä käyvälle palvelulla on väliä"
Kokemukset riittämättömistä terveyspalveluista vaihtelevat maakunnittain. Huonoiten lääkäripalveluiden pariin päästiin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, parhaiten Etelä-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä.
Myös sosiaalityöntekijän palveluita on tarpeeseen nähden liian vähän. Noin 46 prosenttia palveluita tarvinneista, eli noin 80 000 ihmistä koki saaneensa liian vähän palveluita. Eniten näin koettiin Kainuussa, Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla, vähiten Etelä-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä.
– Itä-Suomessa on pitkään ollut vaikea rekrytoida henkilöstöä, mikä todennäköisesti vaikuttaa palvelujen saatavuuteen, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Anni-Mari Aalto.
Luottamus terveyspalveluihin on yhä hyvä. Noin 80 prosenttia luottaa terveyspalveluiden toimivuuteen ja noin 60 prosenttia on sitä mieltä, että sosiaalipalvelut toimivat yleisesti ottaen hyvin.
Nuoremmat ikäryhmät suhtautuvat vanhempia ikäryhmiä kriittisemmin sosiaali- ja terveyspalvleujen toimivuuteen ja naiset miehiä kriittisemmin erityisesti sosiaalipalvelujen toimivuuteen.