Helsingin seudun ympäristöpalvelut on aloittanut kokeilun, jossa testataan jätteiden keräämistä monilokeroisilla jäteastioilla. Uuteen jäteastiaan voi laittaa neljää eri jätelajia, jotka tyhjennetään yhdellä kertaa monilokeroisella jäteautolla. Kokeilun tavoitteena on parantaa asukkaiden lajittelumahdollisuuksia ja saada enemmän materiaaleja hyötykäyttöön.
Uuteen nelilokeroiseen jäteastiaan voi laittaa neljää eri jätelajia: sekajätettä, muovipakkauksia, biojätettä ja pienmetallia.
Jäteastian lokerot tyhjennetään yhdellä kertaa monilokeroisen jäteauton vastaaviin kammioihin.
Kokeilussa on mukana yli tuhat taloutta valituilla kiinteistöillä Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Halukkaita kokeiluun olisi ollut lähes tuplasti enemmän.
Sekajäte väheni
Vantaalainen Sini Lempinen perheineen lähti mukaan kokeiluun, koska heidän kotinsa lähistöllä ei ollut aiemmin muovinkeräyspaikkaa. Lempinen kertoo oppineensa kierrätyksen jo lapsuudenkodissa.
Lempisen päällimmäisin huomio kokeilussa on sekajätteen vähentynyt määrä.
– Sekajäte on kyllä vähentynyt, kun mukaan tuli muovinkeräys. Sitten sen huomaa, kuinka biojätettä tulee tosi paljon, koska sille on vähän pienempi lokero.
Kokeilu on otettu todella hyvin vastaan.
– Kyllä tämä innostaa ja helpottaa kierrätystä. Ei tarvitse edes muutamaa sataa metriä viedä jätteitä muualle, vaan ne saa ihan tuohon kotipihaan, Lempinen miettii.
Arkipäivän rutiinit eivät ole juurikaan muuttuneet, vaikka kierrätystapa onkin erilainen.
– Me olemme aina kierrättäneet kotona ja se on aina ollut ihan mukavaa. Nyt on hyvä opettaa jälkipolvillekin kierrättämistä.
Suurin osa sekajätteestä olisi kierrätettävissä
Tutkimusten mukaan sekajätteen seassa on vähemmän kierrätykseen soveltuvaa jätettä, jos kiinteistössä on hyvät lajittelumahdollisuudet. HSY:n selvityksessä kävi ilmi, että vuonna 2018 sekajätteestä jopa 76 prosenttia olisi ollut lajiteltavissa. Selvitys koski pääkaupunkiseudun asukkaita.
Suurin osa sekajätteeseen eksyvästä kierrätyskelpoisesta jätteestä on biojätettä ja muovia.
Monilokerokokeilun tarkoituksena onkin helpottaa lajittelua sekä kerätä materiaaleja paremmin hyötykäyttöön.
Monilokerokokeilun projektipäällikön Saara Valtosen mukaan projektin päätavoite on selvittää, kuinka paljon kiinteistöiltä onnistutaan saamaan lajiteltavia materiaaleja talteen ja kuinka puhdasta lajiteltu materiaali on.
Toinen tärkeä tavoite on tehdä kierrätyksestä helpompaa ja näin saada yhä usemapi ihminen kierrättämään.
Hieman kalliimpaa
HSY:n tavoitteena on kasvattaa kotitalousjätteen kierrätysastetta 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Nelilokerokeräyksen lisäksi suunnitelmissa on esimerkiksi kaksilokeroastioita. Sekajätteen määrää pyritään vähentämään hinnoittelulla.
Asiakkaalle monilokerokeräys on hieman kalliimpaa, kuin pelkän sekajätteen kerääminen.
– Tämä on muutaman euron kalliimpaa kuin pelkän sekajätteen tyhjennys, mutta huomattavasti halvempaa, kuin jos asiakkaalla olisi neljä eri astiaa, jotka käytäisiin erikseen tyhjentämässä. Hinta tulee siitä, että astiat ovat vähän kalliimpia ja auto on vähän kalliimpi kuin tavallinen sekajäteauto, Valtonen selittää.
Kokeilu jatkuu kevääseen 2021 saakka. Toiveissa on, että monilokerokeräys olisi tullut jäädäkseen.