Joukko venäläistähtiä pakeni maastaan: "Riskeerasivat elämänsä" – nyt puuhataan jatkolukua

Venäjältä paenneet miekkailun arvokisamitalistit Konstantin Lohanov, 25, Sergei Bida, 30, ja Violetta Bida, 29, hakevat Yhdysvaltain kansalaisuutta. Heistä Lohanov ja Sergei Bida tähyävät Pariisin olympialaisiin, USA Today kertoo. 

Menestynyt venäläiskolmikko jätti maansa Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan myötä. Lohanov ei säästellyt sanoissaan perustellessaan ratkaisuaan.

– He käynnistivät sodan, tappavat ihmisiä ja ajattelevat, että se on normaalia, Lohanov sanoi.

Lohanov oli sodan alkamisen aikoihin naimisissa Venäjän olympiakomitean puheenjohtajan tyttären kanssa. Tämä kieltäytyi lähtemästä Yhdysvaltoihin Lohanovin kanssa, ja kaksikko erosi.

Lohanov tatuoi pian USA:han saavuttuaan oikeaan kyynärvarteensa sanan "Liberty" eli vapaus.

Violetta Bida taas kertoi tunteneensa vapauden heti kun hän astui Amerikan maaperälle.

Aviopari Violetta ja Sergei Bida pyysi, ettei heidän tarkkaa sijaintiaan julkisteta. Vastikään, 27. joulukuuta, Venäjän sisäministeriön uutisoitiin asettaneen kaksikon etsintäkuulutettujen listalle.

Bidoista on Venäjällä käynnistetty rikostutkinta siitä, että Venäjän armeijan henkilöstöön kuulunut kaksikko jätti asemansa. Miekkailijoita, joista Sergei Bida on Venäjän kansalliskaartin upseeri, uhkaa jopa 10 vuoden vankeusrangaistus.

"Uhrauksia suurella henkilökohtaisella hinnalla"

Konstantin Lohanov ja Sergei Bida pyrkivät Pariisissa tulevana kesänä käytäviin olympialaisiin Yhdysvaltain kansalaisina. Violetta Bida on kuudennella kuulla raskaana eikä aio kilpailla Pariisissa, mutta hänkin hakee USA:n kansalaisuutta.

Kolmikolla on Yhdysvaltain olympia- ja paralympiakomitean sekä Yhdysvaltain miekkailuliiton tuki. Kumpikin organisaatio on lähestynyt Yhdysvaltain kongressia kirjeitse.

– Kaikki kyseiset kolme yksilöä ovat tehneet uhrauksia suurella henkilökohtaisella hinnalla ja riskeeranneet elämänsä pystyäkseen edustamaan maatamme. Pyydämme teitä tekemään kaikkenne tukeaksenne heitä epätavallisissa olosuhteissa, Yhdysvaltain miekkailuliiton puheenjohtaja Phil Andrews kirjoitti kirjeessä.

Kansalaisuudet pyritään saamaan kiireellisesti, jotta urheilijat ehtisivät kilpailla paikoista olympialaisiin. Tavallisesti ensimmäiseltä maalta, tässä tapauksessa Venäjältä, vaadittaisiin hyväksyntä, mutta miekkailijakolmikko ei tarvitse heitä edustavan asianajaja Jack Wienerin mukaan Venäjältä lupaa USA:n edustamiseen, koska he eivät ole edustaneet Venäjää kilpailuissa kolmeen vuoteen.

Menestyneitä miekkailijoita

Sergei Bida oli kalpamiekkailussa maailman rankingykkösenä vuosina 2019 ja 2020. Hän saavutti joukkueolympiahopeaa Tokiossa vuonna 2021. Hänellä on myös kolme Euroopan mestaruutta, yksi henkilökohtainen MM-hopea ja yksi MM-joukkuepronssi.

Violetta Bidalla on kalpamiekkailusta MM-joukkuehopea ja EM-joukkuehopea. Tokion olympialaisissa hän oli kahdeksanneksi sijoittuneessa Venäjän olympiakomitean joukkueessa.

Konstantin Lohanov on puolestaan voittanut säilämiekkailussa juniorien maailmanmestaruuksia. Tokion olympialaisissa vyölle tuli joukkuekilpailusta seitsemäs sija ja henkilökohtaisesta kisasta 24:s sija.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti sallia venäläisurheilijoiden kisaamisen Pariisin olympialaisissa neutraaleina urheilijoina. Urheilijat eivät saa tukea sotaa.

Lue myös:

    Uusimmat