Jouko Sallila raivaa myrskytuhoja Eurajoella: "Traktorin ohjaamossa uskaltaa istua – se kestää, vaikka puu räsähtäisi päälle"

2:25img
Näin Jouko Sallila kuvailee myrskyn tuhoja Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Julkaistu 17.09.2020 17:53

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Palokunta on ollut täystyöllistetty Eurajoella. Aila-myrsky tuhosi laajalti metsää ja pimensi lähes koko Kuivalahden kylän.

Sähkölinjoille on kaatunut runsaasti puita ja tiet ovat poikki. Tuhojen laajuus selviää kokonaisuudessaan vasta myrskyn laannuttua. Se tiedetään, että kuuset ovat alttiimpia myrskytuulille kuin männyt. 

Metsänomistaja Jouko Sallila vastaa puhelimeen traktorinsa ohjaamosta Eurajoen Kuivalahden kylässä. Myrsky ei ole vieläkään ohi. Tuuli jatkaa rymistelyään.

– Välillä se on rauhallisempi, välillä aika raju. Tässä traktorin ohjaamossa uskaltaa istua. Se kyllä kestää ja siinä on sen verran tilaa, että vaikka puu räsähtäisi päälle, selviää hengissä, metsänomistaja Jouko Sallila toteaa hiljaisena.

Sallila on ollut koko päivän mukana siivoamassa sähkön syöttölinjoja ja teitä kaatuneista puista ja oksista. Puita kuitenkin kaatuu edelleen. 

– Olimme poistamassa tielle kaatuneita kuusia, kun yhtäkkiä noin 50 metrin päässä rysähti uusi puu tielle. Pelotti, että uskaltaako siihen edes mennä. Sähkölaitoksen miesten piti kuitenkin päästä siitä ajamaan, Sallila jatkaa. 

Sähköt menivät poikki sekä Sallilalta että lähes koko Kuivalahden kylältä. Alueella on paljon myös etätöitä tekeviä mökkiläisiä varsinaisten asukkaiden lisäksi.  

Omaa metsää tuhoutui pari hehtaaria

Sallilan omasta metsästä myrsky tuhosi ainakin kaksi hehtaaria vajaatuottoiseksi. Tuhon laajuus varmistuu vasta tuulten rauhoittuessa, kun hän pääsee kunnolla tarkistamaan tilanteen. 

– Edelliseen myrskyyn verrattuna tuhoutui nyt ainakin puolet enemmän. Aukkohakkuun reunametsää meni tällä kertaa. Se on sekametsää. Kuusta, koivua sekä mäntyä ja kaikkia niitä on mennyt nurin. Mänty on säästynyt parhaiten, koska sillä on syvempi paalujuuri, Sallila pohtii. 

Kuusi on herkkä tuulille, koska sen juuret ovat pinnassa ja sillä on raskas latvusto. Männyn etuna on myös se, että sen oksista iso osa kuivuu alhaalta pois ja latvus on huomattavasti kevyempi.

Lehtipuut ovat alttiita tuulille silloin, kun niissä on vielä lehtiä jäljellä. Lehdet toimivat ikään kuin purjeina ja tuuli pääsee riepottelemaan puita rankemmin. 

Kaatuneiden puiden korjaaminen vaarallista

Sallila kertoo, että kaatuneet puut pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti ja myymään puuteollisuudelle. Se ei kuitenkaan ole helppoa eikä vaaratonta. 

– Maassa lojuvat puut on vaikea korjata talteen nykytekniikalla. Niitä on vaikea katkaista multa- ja juuripaakkujen vuoksi. Nykyiset katkaisuterät eivät oikein pysty siihen. Ennen vanhaan kävin katkomassa moottorisahalla, mutta se ei ole turvallista, Sallila toteaa. 

Kaatuneet puunrungot ovat jousen tapaan jännittyneitä, koska ne ovat kaatuneet toistensa päälle ja osin lomittain. 

– Pitää katsoa todella tarkkaan, miten ja mihin suuntaan se ampuu. Puiden rungot painavat toisten puiden runkoja jousimaiseen asentoon ja ne voivat pompata mihin suuntaan tahansa katketessaan. Se on vaarallista ja riskit liian isoja, Sallila kertoo.

Metsänomistajille myrskyn aiheuttamat tuhot tekevät loven rahapussiin. Metsäteollisuus ei ole kovin halukas ostamaan kaatuneita puita osin niiden keräämisen hitauden ja vaikeuden vuoksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Myrskyt