Viime vuonna omaisuusvahinkoja sattui ennätyksellisen paljon, eivätkä ihmisetkään päässeet helpolla.
Vuonna 2024 sattui poikkeuksellisen paljon luonnonilmiöiden aiheuttamia omaisuusvahinkoja. Myös työtapaturmien määrä kasvoi.
Lue myös: Työmatkalla kaatunut Sampsa asuu vammaisten palvelutalossa ja liikkuu pyörätuolilla – katsotaan silti täysin työkykyiseksi
Pohjola Vakuutuksen johtaja Markus Uimonen kertoo, että yksi selittävä tekijä oli alkuvuoden epätavallisen pitkä pakkasjakso. Periaatteessa yhtä kovia pakkasia on joka vuosi, mutta se, että ne kestivät yli viikon, oli poikkeuksellista.
– Esimerkiksi putkivahinkoja sattui noin tuplamäärä tavanomaiseen vuoteen verrattuna, kertoo Pohjola Vakuutuksen johtaja Markus Uimonen Huomenta Suomessa.
Tuollainen sää pistää myös sähköjärjestelmät koville.
Koska pakkasjakso osui tammikuulle, ei välttämättä mökillä ole pitkään aikaan käyty ja sitten mökkeilijää voi odottaa ikävä yllätys.
Putkirikosta voi koitua kiinteistöille isojakin vahinkoja. Lämmittämiseen liittyvät haaverit puolestaan ovat lähinnä tulipaloja.
– Kyllä ne niitä isoimpia vahinkoja ovat, Uimonen kertoo.
– Aika moni suomalainen menetti kotinsa ja kesämökkinsä näiden seurauksena.
Myrskysäätäkin piisasi. Se koetteli etenkin Varsinais-Suomea ja Satakuntaa.
Lue myös: Hallitsetko oikeasti ensiaputaidot? Osaa ainakin tämä!
Kiireestä koituu haavereita
Tutkimusjohtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta kertoo, että työtapaturmien osalta kasvua selittivät pääosin työmatkalla kodin ja työpaikan välillä sattuneet tapaturmat.
Lämpötilan sahaaminen nollan molemmin puolinen näkyi myös tapaturmissa ja työn ja kodin välisessä liikenteessä. Liukkaat jaksot ilmenivät tilastoissa piikkeinä.
Lisäksi Tynkkynen mainitsi, että erityisesti sosiaali- ja terveyspuolen ammateissa sekä julkisella että yksityisellä puolella on sattunut viime vuosina enemmän ja enemmän työpaikkahaavereita.
Lue myös: Jätätkö pesukoneen päälle, kun lähdet kotoa? Suomalaiset ottavat tietoisia riskejä arjessa, koska se on "kätevää"
Työkiire saa tinkimään turvallisuudesta
Työpaikalla sattuneet tapaturmat liittyivät Tynkkysen mukaan siihen, että monesti on kova kiire ja jatkuva työpaine. Tekijöitä lienee monesti liian vähän.
– Aina joudutaan jostain hieman oikaisemaan ja työturvallisuuden taso putoaa.
Hän sanoo myös, että kenties työpaikalta voi myös puuttua tietynlainen turvallisuuden johtamisen kulttuuri.
Tynkkynen lisää, että joillain toimialoilla sotepuolella on asiakkaiden työntekijöihin kohdistama väkivalta ollut lisääntymään päin.