Muovikuusien myynti on kasvanut merkittävästi viime vuosina, vaikka suosituin joulukuusi on yhä kotimainen metsäkuusi.
Suomessa koristellaan joka vuosi noin 1,4 miljoonaa joulukuusta, joista suurin osa on kasvatettu Suomessa.
Kuusen hiilijalanjäljelle merkitystä on myös sillä, millä tavalla ja kuinka kaukaa kuusi haetaan ja hävitetään. Joulukuusia kasvatetaan Suomessa usein joutomailla tai pelloilla eli ne ovat pieni osa hiilinielua.
Entisestä metsurista Leevi Rönköstä tuli kuusikauppias, joka on myynyt Helsingin Töölössä kuusia jo kolmekymmentä vuotta.
Joulupuuseuran jäsenenä Rönkkö kasvattaa myös käpyrikasta mustakuusta tai hopeahohtoista serbiankuusta, jonka neulaset eivät juuri karise.
Rönkön mukaan metsäkuusi on kuitenkin säilyttänyt suosionsa.
– Suosituin on tavallinen metsäkuusi eli viljelty metsäkuusi, mutta myös latvakuusi. Latvakuusi on ison kuusen latvasta otettu, mikä on tuoksu numero yksi niissä verrattuna metsäkuuseen, sanoo Rönkkö.
Joulukuusiseuran mukaan kaikista vihrein kuusi on juuri latvakuusi, joka kaadettaisiin muutenkin.
Muovikuusen hiilijalanjälki yllättää
Muovikuusien myynti on kasvanut merkittävästi viime vuosina.
– Viime vuosina selkeä trendi ollut, että kuluttajat ovat halunneet siirtyä tekokuusiin ja tämä on todellakin jatkunut monta vuotta. Suosituin muovikuusi on ollut huurrettu vihreäkuusi, joka on ollut todella suosittu ja oikeestaan myyty loppuunkin, kertoo apulaistavaratalopäällikkö Johan Bäckström Bauhaus Vantaalta.
Joulupuuseuran mukaan kaikista vihrein vaihtoehto kuusikaupassa on yhä kotimainen metsäkuusi, jonka hiilijalanjälki on alle kaksi kiloa.
– Vertaisin päästöjä esimerkiksi yhteen riisipussiin, jonka hiilijalanjälki on yhtä suuri kuin metsäkuusella, kertoo seuran puheenjohtaja Juha Ruuska.
Seurasta kerrotaan, että muovikuusen valmistuksen hiilijalanjälki on 20 kertaa suurempi.
Jos hiilijalan jälkeen huomiodaan kuusen hävittäminen, niin ero muovikuuseen kasvaa. Muovisen puun hävittämisestä on arvioitu syntyvän kymmenen kertaa enemmän päästöjä kuin luonnonkuusesta, joka voidaan hävittää ja kierrättää polttamalla tai hakettamalla.
Ruuska muistuttaa, että kotimainen kuusi on myös kuljetuksen ja kasvattamisen osalta ekologinen valinta.
– Se on tuotu läheltä, sen kasvattamiseen on käytetty erittäin vähän lannoitteita ja torjunta-aineita.