Kuusiyrittäjä muistuttaa joulukuusen hankkivia yhdestä seikasta: "Ei saa missään nimessä"

6:45img
Mikä joulukuusessa maksaa? Viiden jälkeen vieraili kasvattajan metsässä.
Julkaistu 03.12.2024 16:31
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Perinteisen, aidon kuusen tuoksu ja vehreys tuo joulun. Kuusen koristelu on monille aivan niitä olennaisimpia lapsuuden ydinmuistoja. Joulupuuseuran mukaan noin 1,4 miljoonaa joulukuusta pystytetään vuosittain. Niistä valtaosa on suomalaisesta maaperästä kasvuvoimaa ammentaneita havupuita, kuten Hyvinkään Aksulan kuusitilalla.

Hyvinkääläisellä Aksulan kuusitilalla avautuu lähes satumainen näkymä lumettomasta joulukuusta huolimatta: noin viiden hehtaarin alueella kasvaa siisteissä rivistöissä eri ikäisiä kotimaisia metsäkuusia.

Tilalla vierailevia tervehtii komean puusta veistetyn joulupukkipatsaan lisäksi kolmannen polven kuusiyrittäjä Aleksi "Aksu" Toikka, joka huikkaa vierailijoille, että kodan tulisijalla lämpenee glögi ja makkaraakin on.

Toikan suku on käynyt joulukuusikauppaa jo vuodesta 1981. Aleksi kertoo, että kulki jo 12-vuotiaana isänsä mukana myymässä kuusia ja lopullinen hurahtaminen kuusten kasvattamiseen tapahtui paria vuotta myöhemmin.

– Noin 15-vuotiaana alkoi homma kiinnostamaan niin paljon, että oli pakko alkaa kasvattamaan oikein kunnolla, Toikka kertoo nuotion äärellä.

– Tämä on tietyllä tapaa kuin tauti, eli tätä on vain tehtävä joka vuosi, että ei tästä pääse millään eroon.

Lähes päivittäin kuusitilalla puuhasteleva Toikka kertoo, että parasta kuusten kasvattamisessa on seurata puun kiehtovaa kehitystä, sekä asiakkaat, joita vierailee Aksulassa kokonaisina perheinä. 

– Tämä on sellainen tuote, että harvoin tulee ikäviä asiakkaita. Kuitenkin joulumieli on se, mitä ihmiset hakevat, Toikka kiittelee.

Lue myös: Juha kasvatti pihallaan 4 000 kilon jättiläisen – nyt se on koko kansan ja turistien ihailtavana

Allergiavapaa joulukuusi

Kuusen taimia voidaan istuttaa keväästä aina syksyyn asti, mutta merkittävä osa taimista upotetaan maahan jo juhannukseen mennessä.

Toikka kertoo, että hänen kuusitilallaan kasvatetaan pääasiallisesti kotimaista metsäkuusta, mutta hänellä on myös muita lajikkeita, jotka saattavat sopia paremmin sellaisiin koteihin, joissa kärsitään kuusiallergiasta.

– Kasvatan pieniä määriä omorika- eli serbiankuusta, sekä löytyy myös muutamia pihtalajikkeita. Tiedän muutamia asiakkaita, jotka ovat vieneet niitä sisälle ja he ovat sanoneet, ettei ole tullut oireita. Eli ne saattavat sopia, jos on mieto allergia, Toikka kertoo.

Kuinka paljon joulukuusi maksaa?

Hinnat riippuvat paljon myyjästä ja sijainnista ja tietenkin myös kuusen koosta.

Esimerkiksi Uudellamaalla tyypillinen noin kaksimetrinen kotimainen metsäkuusi voi maksaa yksityisyrittäjältä tai kuusenviljelijältä joistakin kymmenistä reiluun sataan euroon.

Joulukuusen hinnassa näkyy myös se, missä kuusia varsinaisesti myydään. Monet yrittäjät myyvät kuusia kotiintoimituksina verkossa, jolloin kuusen voi saada huomattavasti edukkaammin kuin esimerkiksi perinteiseltä torimyyjältä.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki järjestää joulukuusien myyjille myyntipaikkoja, jotka jaetaan huutokauppana loka-marraskuussa.

Toikka kertoo, että suosituimpien myyntipaikkojen hinnat saattavat kohota useisiin tuhansiin euroihin, joihin ei pienempien yrittäjien rahkeet välttämättä riitä.

Hyvinkääläinen kuusiyrittäjä kertoo, että tänä vuonna noin kaksimetrisen metsäkuusen hinta on suoraan viljelijältä noin 50 euroa.

Noin puolitoistametrisen ulkomaisen niin sanotun markettikuusen voi saada kotiinsa alle 20 eurolla.

Lue myös: Tällaisia ovat joulun 2024 hittilelut – "Supersuosittuja lasten keskuudessa"

Näin kuusi säilyy pitkään

Toikka kertoo, että jokaisella on oma mielipiteensä hienosta kuusesta, mutta tietyt asiat on syytä huomioida.

– Kannattaa varmistaa, milloin se kuusi on kaadettu ja että kuusi on painava. Se kertoo siitä, että se ei ole mikään kuiva kuusi, kuusiyrittäjä painottaa.

Toikka ohjeistaa myös, että kuusen tyvestä kannattaa muistaa poistaa noin sentti imupintaa varten ja kun kuusen vie sisälle, niin kuusenjalkaa kannattaa laittaa paljon lämmintä vettä.

– Kovilla pakkasilla kuusta ei myöskään saa missään nimessä viedä suoraan sisälle, vaan se pitää sulattaa vaikka suihkussa.

Lue myös: Älä päästä kattia joulukuusen kimppuun – kissanomistaja esittelee hittivideolla toimivan taktiikan

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
 

Tuoreimmat aiheesta

Joulu