Mobiililaitteista uskotaan tulevan tämän joulun hittituotteita.
Esimerkiksi digitaalista teollisuutta edustavan saksalaisen BITKOM-yhdistyksen tutkimuksen mukaan noin joka neljäs saksalainen aikoo ostaa tänä jouluna älypuhelimen ja yhtä moni suunnittelee tablettitietokoneen hankkimista. Niin ikään joka neljäs saksalaisista suunnittelee hankkivansa älyrannekkeen joko itselleen tai lahjaksi.
Mittauksia atomin halkaisijaa pienemmässä tilassa
Tekniikkavempaimien ostajat kyllä tietävät, että pieneen tilaan saadaan nykyään ahdettua valtava määrä ominaisuuksia ja erilaisia antureita. Monelle saattaa tulla kuitenkin yllätyksenä, että miten pienikokoisilla ja tarkoilla aistielimillä laitteita on loppujen lopuksi alettu varustaa.
Mobiililaiteita hankkivat ihmiset ostavat koteihinsa nimittäin maailman herkimpiä mittareita.
Mobiililaitteiden antureita valmistava Bosch kertoo, että anturien pienimmät osat ovat ainoastaan millimetrin tuhannesosien mittaisia ja hienovaraisimmat mittaukset tehdään vain atomin halkaisijan kokoisessa tilassa.
Aina kun anturi liikkuu, syntyy pieni sähkövirta, joka tarjoaa tietoa anturin asennosta, magneettikentästä ja kiihtyvyydestä. Anturit esimerkiksi aistivat iskuja ja tärinää ja muuntavat ne lenkkeilevän ihmisen liikeprofiiliksi. Pienet anturit myös aistivat vaikkapa puhelinten tai tablettien asennon ja kääntävät näytön oikeaan suuntaan.
Bosch valmistaa päivittäin huikeat kolme miljoonaa MEMS-anturia (Micro Electro Mechanical Systems) päivittäin. Määrä on niin suuri, että käytännössä joka toisessa älypuhelimessa on yhtiön anturiteknologiaa.
Kun siis tupsahdat jouluostoksille tekniikkaliikkeeseen, niin on hyvä tiedostaa, että olet samalla maailman herkimmän mittausteknologian ympäröimänä. Ja kun liikut lahjaksi saatu älypuhelin taskussa tai älykello ranteessa, niin se tarkkailee liikkeitäsi ja toimiasi herkemmin kuin arvaatkaan - jopa atomitasolta lähtien.