Vanhuksille päivätoimintaa etänä: Ala ihmeissään Pirkanmaan säästösuunnitelmista: "Ikäihmiset maksavat kalleimman hinnan"

Suomen suurimman hyvinvointialueen muutossuunnitelmat koskien ikäihmisten päivätoimintaa herättävät hämmennystä. Kokonaisuus vaikuttaa asiantuntijan mukaan hallitsemattomalta ja vuoropuhelua ei ole lainkaan. 

MTV Uutiset kertoi tiistaina, että päivätoimintapalveluihin Pirha käyttää 7 miljoonaa euroa vuodessa ja nyt keskusteluissa olevan pohjaesityksen mukaan vuosibudjetti puolittuisi ja toimintaa siirrettäisiin etäpalveluksi. 

Päivätoimintaa tarjoavan Ensi- ja turvakotiliiton Maria Länsiö kertoo, että suunnitelmat herättävät monenlaisia ajatuksia ja tuntemuksia. 

– Asiakkaiden ja heidän omaisten puolesta surua ja huolta mutta palveluntuottajana hämmennystä. Pirhan aluehallitus hyväksyi tässä kuussa monituottajaohjelman, jossa mainitaan yhtenä tavoitteena se, että ”Rakennetaan vuoropuhelumalli ja kehitetään palveluihin ratkaisuja tuottajien kanssa”. 

Länsiön mukaan vuoropuhelu ja yhteistyö Pirhan ikäihmisten palveluiden johtavien viranhaltijoiden kanssa ei ole toimivaa. 

– Olisi hienoa, että näin isoja ratkaisuja tehdessään Pirha todella kuulisi meitä tuottajia ja miettisi meidän kanssa myös vaihtoehtoisia ratkaisuja. Vuoropuhelua ei ole ollut ollenkaan. 

Etäpäivätoiminta lähtökohtaisesti herättää epäilyksiä.

– Varmasti on niitäkin ikäihmisiä kenelle etädigipäivätoiminta sopii ja se on hieno asia. Mutta meidän yli 20 vuoden kokemus päivätoiminnasta on kuitenkin toisenlainen. 

"Onko pohdittu päätöksen vaikutuksia ikäihmisille, omaisille, kotihoidolle, sairaanhoidolle?"

Toiminnanjohtaja peräänkuuluttaa tutkittua tietoa ja vaikutusarviointeja.

– Kun tehdään tämänkaltaisia nopeita lopettamisratkaisuja, niin herää kysymys: Onko pohdittu päätöksen vaikutuksia ikäihmisille, omaisille, kotihoidolle, sairaanhoidolle? 

Pitäisin arvokkaana, että päätös perustuisi tutkittuun tietoon, selvitykseen, vaikutusarvioineen. 

Millaisia vaikutuksia toimintaanne ja iäkkäisiin näillä muutoksilla olisi? 

– Pienelle yhdistystoimijalle palvelun loppuminen on kiistatta myös taloudellisesti vaikea, vaikkakin toissijaista. sille, että ikäihmiset joutuvat maksamaan kalleimman hinnan.

Nostaako leikkaus päivätoiminnasta kustannuksia muissa palveluissa?

MTV Uutiset kysyi Pirhan johtaja Taru Kuosmaselta, että onko Pirha arvioinut sitä, että nostaako päivätoimintaleikkaus kustannuksia muissa palveluissa.

– Tätä emme ole erikseen laskeneet tässä kohtaa, vaan lähdemme ensi sijassa katsomaan, miten voimme ohjata asiakkaita myös muihin palveluihin. Etänä toiminta jatkuu joka tapauksessa, Kuosmanen vastasi.

Säästöjä Länsiö hakisi muuta kautta.

– Sen sijaan, että säästäminen tarkoittaa aina lakkauttamista, pitäisi päästä siihen, että ensisijaisesti kehittämisen kautta haetaan ja saadaan säästöjä. 

Juttelua, hoitotoimenpiteitä, ravintoa, hygieniaa

Länsiö muistuttaa, että päivätoiminta on varsin kattava palvelu. 

– Paitsi, että ikäihmiset saavat sosiaalista kanssakäymistä, mikä voi monelle olla viikon ainoa kerta jutella jonkun kanssa, niin teemme heille myös hoidollisia toimenpiteitä; mitataan verenpainetta, huolehditaan lääkehoidon toteutumisesta ja katsotaan verensokeri, muun muassa. Huolehdimme myös ravinnosta ja hygieniasta. 

Yhdistyksellä on lisäksi oma itse kehittämä palvelu eli jaksomuotoinen kuntouttava päivätoiminta. Tämä on ryhmätoimintaa noin kymmenelle ikäihmiselle 4-5 kuukauden ajan. 

– Kaikille laaditaan oma henkilökohtainen kuntoutusohjelma, jonka toteutumista seurataan jakson aikana. Tampereen kaupunki teki toiminnasta selvityksen juuri ennen hyvinvointialueiden aloittamista ja totesi palvelun olevan erityisen tehokasta ja vaikuttavaa. Itselleni on epäselvää, koskeeko Pirhan päätös myös tätä palvelua. Olen asiaa kysynyt mutta en ole saanut vastausta. 


Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Toiveena kutsu yhteiseen pyöreään pöytään

Länsiöltä lähtee vetoomus Pirhan johtoon, jossa pyydetään kutsua palveluntuottajille yhteiseen pyöreään pöytään, jossa luotaisiin yhteinen tiekartta, jolla varmistetaan, että ikäihmiset saavat jatkossakin tarvitsemansa palvelut.

– Palveluntuottajana on todella vaikea hahmottaa Pirhan strategista tavoitetta ikäihmisten palveluissa. Kokonaisuus vaikuttaa hallitsemattomalta, jossa tehdään äkkipikaisia ratkaisuja ilman huolellista harkintaa, taustaselvityksiä ja vaikutusarviointia. 

Lue myös:

    Uusimmat