Julkisen sanan neuvosto on kommentoinut Aamulehden päätöstä käyttää ammateista ilmaisuja, jotka ovat sukupuolen suhteen neutraaleja.
Järjestön puheenjohtaja Elina Grundström toteaa, että tiedotusvälineillä on oikeus valita käyttämänsä ilmaisut silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia.
– Neuvoston tehtävänä on vaalia sanan- ja julkaisemisen vapautta. Oikeus ilmaisujen valitsemiseen on keskeinen osa sananvapautta, Grundström kertoo tiedotteessa.
Ylen toimittaja Sanna Ukkola kysyi kolumnissaan, tehdäänkö Julkisen sanan neuvoston sääntöihin poikkeus Aamulehdelle. Ukkola viittasi Aamulehden päätökseen viitata eduskunnan puhemieheen puheenjohtajana, vaikka puhemiehestä puhutaan perustuslaissakin.
– Toimittajien ei tarvitse noudattaa lakitekstien sanavalintoja orjallisesti. Perustuslaissa on useita vanhahtavia termejä, joita on tiedotusvälineissä korvattu tuoreemmilla. Esimerkiksi valtioneuvostoa kutsutaan tiedotusvälineissä usein hallitukseksi, vastaa Grundström.
Julkisen sanan neuvoston tiedotteessa huomautetaan, että yksittäiset sanavalinnat ovat harvoin olleet ratkaisevia silloinkaan, kun neuvosto on tehnyt päätöksiä asiavirheistä.
Olennaisia eivät ole neuvoston mukaan yksittäiset ilmaisut, vaan se, saako jutusta kokonaisuutena virheellisen käsityksen jostain asiasta.