Julkisen sanan neuvoston mukaan Aamulypsy käsitteli juutalaisten joukkomurhaa erittäin halventavasti. Kantelun mukaan ohjelmassa arvosteltiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen käyntiä Auschwitzin keskistysleirillä, vähäteltiin juutalaisten kärsimyksiä ja naureskeltiin niille.
JSN ei ota kantaa makuasioihin ja puolustaa ihmisten oikeutta ilmaista itseään joskus myös mauttomasti. Tässä radio-ohjelmassa mentiin JSN:n mukaan kuitenkin liian pitkälle ja loukattiin ihmisarvoa. Toimittajat käsittelivät ohjelmassa juutalaisten joukkomurhaa ja kokemuksia keskitysleirillä erittäin halventavasti.
Radio Suomipopin aamuohjelman kolme juontajaa arvostelivat Suomen jääkiekkomaajoukkueen retkeä Auschwitzin keskistysleirille maailmanmestaruuskisojen välipäivänä.
Kahden juontajan mukaan retkikohde oli oudosti valittu. Kolmas juontaja alkoi kertoa kyseiseltä keskitysleiriltä pelastuneen miehen tarinaa, joka oli koskettanut häntä.
Liian ronskia huumoria
Roolinsa mukaan ohjelman miesjuontajat keskeyttivät jatkuvasti naisjuontajan omilla välihuomautuksillaan. Myös naisjuontajan kuvailua juutalaisten lähettämisestä joko töihin tai suihkutettavaksi kuoliaaksi kaasulla kommentoitiin.
Lisäksi muun muassa pienille lapsille tatuoituja keskitysleirinumeroita kutsuttiin lottonumeroiksi.
Naisjuontaja totesi pari kertaa tehneensä virheen ottaessaan aiheen puheeksi. Miesjuontajat jatkoivat provosointiaan hänen mielipiteestään huolimatta.
Sisältöjohtaja: Tyylimme on rosoinen
Sisältöjohtaja Jussi Suvannon mukaan Radio Suomipopin Aamulypsy-show on tyyliltään omaleimaisen rosoinen ja sen juontajapersoonat ovat tarkasti roolitettuja.
– Kuten lähes jokaisessa Aamulypsy-show'ssa, puheissa on vakaviakin aiheita, jotka pääsääntöisesti kuullaan Anni Hautalan kertomana. Juha Perälän ja Jaajo Linnonmaan rooli on tuoda keskusteluun omat puujalkamaiset heittonsa. Nämä Aamulypsy-persoonien maku- ja tyyliasiat sekä ohjelmaidentiteetti ovat hyvin ohjelman yleisön tiedossa, onhan ohjelmaa tehty jo yhdeksän vuotta, sisältöjohtaja muistuttaa.
– Kantelijan huumorintajua tai arvomaailmaa tuntematta lienee Radio Suomipopin näkökulmasta selvää, että sen tapa käsitellä aiheita ei naurata kaikkia.
Sisältöjohtaja ei usko, että lähetyksessä käyty keskustelu kuitenkaan hämärryttäisi koko kansakuntamme käsitystä Natsi-Saksan suorittamisista julmuuksista.
– Ohjelman ja sen persoonien tyylilinjan tiimoilta emme katso rikkoneemme hyvää journalistista tapaa, vastaa sisältöjohtaja Suvanto.
Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Suomipop on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.
– Toimittajat käsittelivät ohjelmassa juutalaisten joukkomurhaa ja kokemuksia keskitysleirillä erittäin halventavasti. Tapahtuneista julmuuksista tehtiin puujalkavitsejä. Neuvosto ei pidä tällaista journalismia suotavana edes harmittomaksi tarkoitetussa ja yleisön sellaiseksi mieltämässä viihteellisessä ajankohtaisohjelmassa, kerrotaan JSN:n päätöksessä.