Espanjan maanpakoon lähteneen ex-kuninkaan Juan Carlosin tukalaan tilanteeseen liittyy keskeisesti yksi nainen, ex-rakastajatar Corinna zu Sayn-Wittgenstein (o.s. Larsen).
Soppa Espanjan entisen kuninkaan Juan Carlosin ympärillä on sen kun sakeutunut viikon mittaan. Maanantaina kävi ilmi, että ex-kuningas ilmoitti pojalleen, nykyiselle kuninkaalle Felipelle, lähtevänsä maanpakoon kotimaastaan.
Kuninkaan arveltiin ensin oleilevan Dominikaanisessa tasavallassa sijaitsevassa hulppeassa rantakohteessa, mutta myöhemmin kävikin ilmi, ettei hän sittenkään matkustanut Karibialle. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan pakokohde olisi nimittäin sittenkin ollut Abu Dhabi.
Maanpaon taustalla on korruptioskandaali, joka liittyy espanjalaisyhtiöiden saamaan sopimukseen rautatien rakentamisesta Saudi-Arabian pyhien kaupunkien Mekan ja Medinan välille.
Kuningas Felipe ilmoitti aiemmin tänä vuonna lopettavansa isälleen maksettavan vuotuisen määrärahan. Päätös julkistettiin, kun oli käynyt ilmi, että Juan Carlos oli väitetysti saanut Saudi-Arabialta noin 85 miljoonaa euroa pankkitilille Sveitsissä vuonna 2008.
LUE MYÖS: Maanpakoon lähteneen ex-kuninkaan korruptiovyyhti kulkee Sveitsin, Panaman ja ex-rakastajan kautta – espanjalaisilta ei heru sympatiaa: "Hän on kuin rotta, joka jättää laivan"
Vyyhteen liittyy keskeisesti Juan Carlosin entinen rakastajatar, liikenainen Corinna zu Sayn-Wittgenstein (o.s. Larsen), jonka nimi tuli esille myös aiemmin tällä viikolla, kun espanjalaislehti El País julkaisi kirjoituksen Juan Carlosin alamäkeen liittyvistä käänteistä.
Lehti katsoo ex-kuninkaan alamäen alkaneen vuonna 2012, kun kuningas teki kohutun metsästysmatkan Botswanaan. Safarilla Juan Carlos mursi lonkkansa, ja hovi joutui pitkällisen pohdinnan jälkeen tiedottamaan hänen joutuneen leikkaukseen kesken norsunmetsästyksen.
Reissua ja sitä seurannutta edesottamusta ei katsottu hyvällä, sillä metsästysmatkan kerrottiin maksaneen 40 000 euroa, ja samaan aikaan Espanja kärvisteli pahoissa talousvaikeuksissa. Matkaa ei maksettu kuitenkaan espanjalaisten veronmaksajien pussista, vaan laskun hoiti El Paísin mukaan Saudi-Arabian kuninkaallisen perheen neuvonantaja, jonka nimi tulisi myöhemmin pompsahtamaan esiin niin sanotuista Panama-papereista vuonna 2016.
Suhde paljastui metsästysmatkalla
Surullisen kuuluisaan reissun yhteydessä paljastui kuitenkin myöhemmin kuninkaan kannalta turmiolliseksi käyneen Saudi-Arabia-kytköksen lisäksi myös suhde Corinna zu Sayn-Wittgensteinin, kun italialainen lehti La Stampa äkkäsi tämän olevan Juan Carlosin rakastajatar.
Kuningatar Sofian kerrotaan olleen käärmeissään tilanteesta. Käärmeissään oli myös Espanjan kansa, sillä kuninkaan naisseikkailut eivät olisi voineet osua surkeampaan ajankohtaan.
El Paísin mukaan saksalais-tanskalaista syntyperää olevan ja viittä kieltä puhuvan Corinnan ja Juan Carlosin tiet olivat kohdanneet ensimmäisen paljon aiemmin, jo vuonna 2004. Juan Carlos oli tuolloin 66- ja Corinna 39-vuotias. Corinna oli tapaamisen aikoihin yhä tahollaan naimisissa saksalaisen prinssin Casimir zu Sayn-Witgensteinin kanssa ja työskenteli yrityksessä, joka järjesti ylellisiä metsästysmatkoja muun muassa arabimiljonääreille ja aristokraateille. Tätä kautta hänen kerrotaan tutustuneen myös Espanjan silloiseen kuninkaaseen.
Zarzuelan palatsista kuiskuteltiin Juan Carlosin rakastuneen vaaleaan kaunottareen "kuin pikkulapsi". Parin kerrotaan tapailleen muun muassa El Pradon palatsissa, missä Corinnasta käytettiin koodinimenä tämän äidin etunimeä Ingrid, kun tämä saapui salaa tapaamaan Juan Carlosta.
Tarkkaa tietoa siitä, kuinka tai milloin suhde mahdollisesti päättyi, ei ole. Espanjalaislehti El Espectadorissa kuitenkin spekuloidaan, että Corinna olisi kyllästynyt kymmenen vuoden salasuhteen jälkeen odottamaan sitä, että Juan Carlos eroaisi kuningatar Sofiasta, joka on skandaaleista huolimatta pysytellyt miehensä rinnalla.
Juan Carlosin karu tilanne sai viimeisen niitin, kun espanjalaissyyttäjät kertoivat kesäkuussa avanneensa tutkinnan vuonna 2008 tapahtuneesta lahjontatapauksesta, jossa ex-kuninkaan epäillään vastaanottaneen jopa 85 miljoonaa euroa Saudi-Arabialta salaiselle sveitsiläiselle pankkitilille.
Ex-rakastajatar avustaa korruptiotutkinnassa
Tapauksen tutkinta aloitettiin Sveitsissä jo kaksi vuotta aiemmin, vuonna 2018, jolloin sen tiimoilta kuultiin myös Corinna zu Sayn-Wittgensteinia. Juan Carlosin maanpakon jälkeen onkin jopa kirjoitettu, että kyseessä olisi vaalean ex-rakastajattaren kosto.
BBC kertoi jo keväällä Corinnan avustavan Juan Carlosiin liittyvässä korruptiotutkinnassa. Lisäksi hän on vuosien kiertelyn ja kaartelun jälkeen myöntänyt, että hänellä oli romanttinen suhde ex-kuninkaaseen. Hän tunnusti suhteen myötä päässeensä käsiksi kuninkaan raha-asioihin liittyviin asiakirjoihin. Hän sanoi BBC:lle myös uskovansa, että Espanjan tiedustelupalvelun agentit ovat seuranneet häntä vuosia.
Syyttäjällä on kerrottu olevan hallussaan ääninauha, jolla Corinna sanoi kuninkaan saaneen rahaa Saudi-Arabiasta sen jälkeen, kun espanjalaisten yritysten yhteenliittymä valittiin rakentamaan luotijunayhteys Mekan ja Medinan välille.
Merkittävän rahasumman on kerrottu kuitenkin päätyneen kuninkaalta myös ex-rakastajattaren tilille. Olive Pressin mukaan Corinna on kertonut, että kyseessä on ollut "silkasta kiitollisuudesta annettu lahjoitus", joka on tarkoitettu "hänen ja hänen poikansa hyväksi".
Kostosta puhutaan El Espectadorin mukaan myös siksi, että nainen on ladannut kovia syytöksiä Espanjan hovia kohtaan. Hänen mukaansa hovi on yrittänyt tuhota hänet, hänen lapsensa ja hänen suhdeverkostonsa sekä pyrkinyt tuhoamaan hänen maineensa.
Juan Carlos hallitsi Espanjaa fasistidiktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen, eli vuodesta 1975 lähtien, kunnes luopui vallasta vuonna 2014. Hän avioitui vuonna 1962 Kreikan prinsessan Sofian kanssa. Nyt vallassa olevan kuningas Felipen lisäksi parilla on kaksi tytärtä: prinsessat Cristina ja Elena.