Korruptioskandaalin keskellä ryvennyt Espanjan ex-kuningas Juan Carlos ilmoitti maanantaina jättävänsä kotimaansa.
Tiistaina espanjalaismediat ovat kertoneet ex-kuninkaan paenneen ensin autolla Portugaliin loma-asunnolle, jossa hän vietti osan lapsuudestaan.
Portugalin Portosta hän lensi Karibianmerelle Dominikaaniseen tasavaltaan, jossa hänen kerrotaan majailevan ainakin muutaman viikon sokeriplantaasin omistavan perheen luona.
RTVE-kanavan mukaan Juan Carlos haluaisi kuitenkin palata Espanjaan jo mahdollisimman pian. El Mundo -lehden lähteiden mukaan hän olisi palaamassa takaisin jo syyskuussa.
Espanjalaissyyttäjät kertoivat kesäkuussa avanneensa tutkinnan vuonna 2008 tapahtuneeseen lahjontatapaukseen, jossa ex-kuninkaan epäillään vastaanottaneen jopa 85 miljoonaa euroa Saudi-Arabialta salaiselle sveitsiläiselle pankkitilille.
Lahjonnan epäillään liittyneen espanjalaisten urakoitsijoiden ja Saudi-Arabian yhteiseen Mekka-Medina pikajunahankkeeseen, joka toteutettiin kolme vuotta myöhemmin.
Ex-rakastajaa tutkittu Sveitsissä
Tapauksen tutkinta aloitettiin Sveitsissä jo vuonna 2018, jolloin sen tiimoilta haastateltiin muun muassa kuninkaan sveitsiläistä lakimiestä ja taloudellista neuvonantajaa sekä kuninkaan saksalaista ex-rakastajaa Corinna zu Sayn-Wittgensteinia.
Sveitsiläinen syyttäjä löysi Panamalle perustetun Lucum Foundation -nimisen säätiön, joka otti vastaan 100 miljoonaa dollaria Saudi-Arabian silloiselta kuninkaalta Abdullahilta.
Säätiö likvidoitiin vuonna 2012, ja lähes koko summa siirtyi zu Sayn-Wittengensteinille.
Zu Sayn-Wittengensteinilla on hallussaan Juan Carlosin allekirjoittama asiakirja, jossa siirron kerrotaan olleen ”peruuttamaton lahja” eikä liittyvän millään lailla rahanpesuun.
Asiakirjasta käy kuitenkin ilmi, että nainen maksoi säätiölle takaisin rahoja, joita oli käyttänyt hänen ja kuninkaan käyttämien asuntojen ostamiseen.
Lue myös: Lehti: Espanjan ex-kuningas Juan Carlos poistunut Dominikaaniseen tasavaltaan – ilmoitti aiemmin lähtevänsä vapaaehtoiseen maanpakoon
”Kuin rotta, joka jättää laivan”
Monilta espanjalaisilta ja erityisesti nuorilta ex-kuninkaalle ei heru sympatiaa.
– Jos hän on syyllinen, hänen pitäisi jäädä ja maksaa teostaan. Hänen ei tarvitse lähteä, cordobalainen Juan Casado kommentoi Reutersille.
Myös madridilaisen Paz Rodriguezin mielestä ex-kuninkaan tulisi jäädä maahan.
– Hän pakenee kuin pelkuri, hänen pitäisi myöntää tekonsa suoraan. Häntä on pidetty demokratiaan siirtymisen johtajana, vaikka ei sitä ollut ja nyt hän on kuin rotta, joka jättää laivan, pelkkä rotta, hän kertoo.
Monissa ärsytystä herättää myös se, ettei kuninkaan tarvitse syytesuojan alla vastata teoistaan.
– Hänet pitäisi tuomita, kuten tavallinen ihminen, mutta kuningas on perustuslain mukaan koskematon, eli häntä kohdellaan kuten kuningasta, mikä 2000-luvulla tuntuu hölmöltä, madridilainen Raul kommentoi.
Lue myös: Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon – kertoi päätöksen syistä pojalleen kirjeessä
Monarkian suosio romahtanut
Monarkian suosio Espanjassa on nyt alhaisimpi kuin koskaan ennen ja monet sen koko olemassaolon tarpeellisuuden.
– Mielestäni monarkian asema oli jo ennestään heikko. En ymmärrä monarkian tärkeyttä enää tänä päivänä, elämme erilaista aikaa ja monarkian pitäisi loppua, Madridissa asuva Roman Fernandez kertoo.
Myös nykyinen kuningas Felipe on joutunut mukaan isänsä korruptiovyyhtiin, sillä myös hänen katsotaan hyötyneen korruptiosta ja eläneen sen mahdollistamaa ylellistä elämää.
Monet katsovat Juan Carlosin päätöksen lähteä maasta olleen viimeinen keino monarkian pelastamiseksi.
Maanantaina julkaistussa kirjeessä ex-kuningas vetoaakin siihen, ettei halua skandaaliensa varjostavan poikansa työtä.
Lue myös: Veroja Portugaliin paenneille suomalaisille eläkeläisille saattaakin ropsahtaa tuplaverot
Ex-kuningasta muistellaan myös lämmöllä
Monet kuninkaan kulta-aikoina kasvaneet muistelevat Juan Carlosia myös lämmöllä eivätkä usko häneen kohdistuviin syytöksiin.
– Arvostan häntä ja kuningashuonetta todella paljon, sillä olen tuntenut heidät pienestä pitäen ja omassa iässäni ehkä näen asiat eri tavalla, kuin nuoriso, eläkkeellä oleva Manuela Fernandez kertoo Reutersille.
Madridilaisen eläkelaisen Santiago Pradasin mukaan ex-kuninkaaseen kohdistuva tutkinta on epäoikeudenmukainen.
– Tämä ei ole reilua. On monia poliitikkoja ja puolueita, jotka ovat varastaneet kolme kertaa enemmän. Hän sai lahjoituksen. Espanjasta ei koskaan tule tasavaltaa, niitä oli jo kaksi ja ne epäonnistuivat, hän kertoo.
Carlos nousi valtaistuimelle vuonna 1975, kun Espanjaa vuosina 1939–1975 hallinnut fasistidiktaattori Francisco Franco kuoli. Häntä onkin pidetty tärkeänä hahmona Espanjan siirtymisessä demokraattiseen järjestelmään.
Valta siirtyi Juan Carlosilta nykyiselle kuningas Felipelle vuonna 2014.