Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää Antti Rinteen (sd.) elämäkerran väitteen siitä, että SDP:lle olisi tarjottu hallituspaikkaa sote-vaikeuksien keskellä kesällä 2017.
Dramaattinen väite esitettiin tänään ilmestyneessä toimittajien Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen teoksessa Antti Rinne – koko tarina.
– Kirja on täynnä mielikuvia, kuten kaikki aiemmatkin Lauri Nurmen kirjat, Sipilä kommentoi puolenpäivän maissa MTV Uutisille.
Myöhemmin Sipilä kommentoi lyhyesti medialle, että hallitusikkuna oli oppositiolle auki viime hallituskaudella "vain kerran".
– Se oli 2017 perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä, mutta pidin tarpeellisena tavata oppositiojohtajaa ja oppositiota myös kauden aikana.
Rinne kertoo salaisesta tapaamisesta hotellissa
Tänään julkaistun Rinteen elämäkerran mukaan Sipilä oli ehdottanut Rinteelle heinäkuussa 2017, että sote-uudistuksesta pudotettaisiin valinnanvapaus pois ja SDP olisi päässyt hallitukseen kokoomuksen joutuessa oppositioon.
Sipilä ja Rinne pitivät salaisen tapaamisen eräänä yönä hotellihuoneessa Porin SuomiAreenan yhteydessä.
– Hotellihuoneessa pääministeri kysyi, olemmeko valmiita tulemaan hallitukseen siten, että SDP ja keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia. Hallitusohjelma olisi pysynyt muuten ennallaan; vain soten valinnanvapaus olisi jätetty pois, Rinne kertoo kirjassa.
Rinne kuitenkin torjui Sipilän ehdotuksen keskusteltuaan SDP:n aiempien puheenjohtajien, Paavo Lipposen, Ulf Sundqvistin ja Pertti Paasion kanssa.
Ilta-Sanomat kirjoitti Sipilän pyynnöstä Rinteelle syksyllä 2017, mutta tuolloin Rinne kiisti tiedon tiukasti esimerkiksi Ylelle ja Helsingin Sanomille. Myös Sipilä kommentoi jo tuolloin, että SDP:n hallitushalukkuudesta keskusteltiin vain perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä.
Keskustasta viestejä Rinteelle
Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittamassa kirjassa kerrotaan myös, että Rinne sai tietää Sipilän eroamisaikeista keskustan puheenjohtajan paikalta jo neljä päivää ennen vaaleja.
Kirjan mukaan Sipilän suunnitelmista kerrottiin Rinteelle, koska keskustalaiset halusivat jatkaa hallituksessa vaalien jälkeenkin.
Keskustan johdosta viestitettiin Rinteelle, että Sipilä ilmoittaisi erostaan jo vaali-iltana tai heti vaalien jälkeen alkuviikosta.
Sitä ennen Rinne oli kirjan mukaan pitänyt kokoomusta todennäköisempänä hallituskumppanina kuin keskustaa.
Aamulla Akateemisessa kirjakaupassa kirjaa kommentoinut Rinne ei suostunut erittelemään, kuka keskustasta toi hänelle tiedon Sipilän aikeista.
– Kyllä hahmotan, että ketkä olivat ne henkilöt, joiden kautta sanomaa vietiin, mutta kuka sen eksaktin tiedon toi juuri, niin en tarkalleen ottaen muista, Rinne muotoili.
Rinne korosti, että keskustan suunnalta tulleesta tiedosta huolimatta hänellä ei ollut varmaa käsitystä Sipilän liikkeistä ennen kuin vasta vaalien jälkeen.
Hän kertoi myös välittäneensä Sipilän suuntaan toiveen vaali-iltana, ettei Sipilä kertoisi erostaan heti, sillä Rinteen mukaan se olisi kaventanut hallitustunnustelijan vaihtoehtoja.
Tarkka suunnitelma puheenjohtajaksi
Kirjassa kuvaillaan, että Rinteen nousu SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 2014 oli pitkän ja tarkkaan orkestroidun suunnitelman tulos.
Rinne oli saanut ensimmäisiä pyyntöjä pyrkiä SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi jo vuonna 2009, kun silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ajoi eläkeiän nostoa.
Tuolloin Toimihenkilöunionin puheenjohtajana toiminut Rinne väläytti Ylen A-talk -ohjelmassa yleislakkoa vastauksena pääministerin puheisiin.
Rinne antoi jo kesällä 2013 tukijoilleen luvan tunnustella muiden mielipiteitä hänen ehdokkuudestaan.
Syksyllä 2013 hän suostui lopullisesti ehdokkaaksi, mutta julkisuuteen hän kertoi silloisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen (sd.) haastamisesta vasta helmikuussa 2014.
Mörttisen ja Nurmen teos on auktorisoitu elämäkerta, eli Rinne on antanut sen kirjoittamiseen suostumuksensa ja osallistunut kirjan tekoon.
Nurmi työskentelee Iltalehden politiikan toimittajana. Mörttinen on vapaa kirjoittaja. Kaksikko kirjoitti aiemmin kirjan presidentti Sauli Niinistöstä.
Kirjassa käydään läpi Rinteen elämä lapsuudesta alkaen. Yksi luku on omistettu Rinteen puolisolle Heta Ravolainen-Rinteelle.
"On pakko tulla täältä pois"
Rinteelle kulunut vuosi on ollut täynnä draamaa. Hän lomaili viime jouluna Espanjassa ja sairastui matkalla keuhkokuumeeseen.
Myöhemmin Suomessa selvisi, että hänellä oli myös sepelvaltimotauti.
Rinne oli voimakkaassa lääkityksessä Espanjassa yhteensä yli kaksi viikkoa. Hänet lennätettiin nukutettuna hoitoon Suomeen, ja hänelle tehtiin pallolaajennus sepelvaltimoon 12. tammikuuta.
Rinne on sittemmin avannut yksityiskohtia sairaudestaan julkisuudessa. Hän kertoi esimerkiksi jo kesäkuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaislääkärin mukaan hän olisi kuollut, jos hänet olisi herätetty nukutuksesta Espanjassa.
Espanjalaislääkärit eivät nimittäin olleet tunnistaneet Rinteen sepelvaltimotautia.
Kirjassa Rinne muistelee kokemusta liikuttuneena. Hän kertoo peilanneensa julkisuudessa sairastumista lähinnä suhteessa työhön.
– Kyllähän tosiasia on se, että minä ajattelin Hetaa tosi paljon. Että miten se selviää tästä. Ja lapsia. On pakko tulla täältä pois, Rinne muistelee sairausaikaa.
Kirjassa kerrotaan, että SDP:llä oli takaraja Rinteen kuntoutumiselle. Jos hän ei olisi parantunut, puolue olisi nimennyt uuden pääministeriehdokkaan puoluevaltuuston kokouksessa 17. maaliskuuta.
Rinteen läheinen tukija Vesa Mauriala kertoo kirjassa, että takaraja lujitti Rinteen tahdonvoimaa parantua.
Rinne onnistui kuntoutumaan työkykyiseksi ennen vaaleja ja palasi sairauslomaltaan eduskuntaan maaliskuun alussa.
SDP voitti huhtikuun eduskuntavaalit, ja Rinteen johdolla koottiin hallitus, jossa istuvat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.