Juha Sipilän kanssa puhelimessa kesken hyökkäyksen ollut kertoo tilanteen uhkaavuudesta – "Kuulin, kun Juhalle sanottiin, että nyt tulee kunnolla turpiin"

3:33imgKatso video: Juha Sipilä puhui puhelimessa häneen kohdistuneen hyökkäyksen aikana – MTV tavoitti langan toisessa päässä olleen avustajan
Julkaistu 16.01.2021 11:14
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

MTV Uutiset haastatteli henkilöä, joka puhui puhelimessa kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) kanssa samaan aikaan, kun Sipilä joutui viime viikon torstaina hyökkäyksen kohteeksi Helsingissä.

Sama henkilö soitti Sipilän kehotuksesta hätäkeskukseen sen jälkeen, kun Sipilää oli lyöty tai töytäisty selkään. Tilanne vaikutti puhelimen välityksellä uhkaavalta.

– Juha soitti minulle työasioissa ja kuulin aluksi, että hän on jossakin ulkona. Myöhemmin puhelimesta alkoi kuulua kovaa mekkalaa ja sitten Juha sanoi, että ”tämä mies käy päälle ja nyt hän löi minua nyrkillä selkään. Soita poliisille”, puhelimen toisessa päässä ollut henkilö kertoo.

– Juha kertoi olevansa eduskunnan edustalla ja että mies yrittää lyödä häntä vielä päähän. Soitin hätäkeskukseen ja siellä otettiin tiedot ylös, hän jatkaa.

Katso koko video hyökkäyksestä tästä: 2:10img

Lue myös: Tyrkkääminen vai nyrkkilyönti? – rikosoikeuden professori kertoo, mikä Sipilän kimppuunkäynnissä on ratkaiseva seikka

Sipilän kanssa puhelimessa ollut henkilö ei halua nimeään julkisuuteen, koska hän ei halua tapauksesta huomiota itseensä. Henkilö toimii politiikassa avustavissa tehtävissä.

Puhelimesta ei välittynyt kunnolla kaikkea sitä, mitä hyökkääjä Sipilälle sanoi. Jotakin kuitenkin puhelimitse oli kuultavissa.

– Kuulin, kun Juhalle sanottiin, että nyt tulee kunnolla turpiin. Hyökkääjä lähti kuitenkin nopeasti sen jälkeen pois, kun kuuli, että puhuimme puhelimessa poliisin hälyttämisestä paikalle, hätäkeskukseen soittanut kertoo.

Tilanne syntyi nopeasti

Entiseen pääministeriin kohdistunut hyökkäys tapahtui nopeasti.

MTV Uutisten saamassa videomateriaalissa näkyy, että eduskuntatalon suunnasta tuleva epäilty ylittää Arkadiankadun suojatien ja pysähtyy toisella puolella liikennevaloissa odottavan entisen pääministeri Juha Sipilän puheille. Sipilä oli tulossa palaverista.

Sananvaihdon jälkeen Sipilä itse lähtee ylittämään suojatietä ja epäilty seuraa häntä ja töytäisee Sipilää selkään keskellä tietä.

Tilanne oli ohi melko nopeasti. Puhelimen välityksellä kuultuna tilanne oli aluksi hämmentävä.

– Menin puhelimessa aluksi hämilleni. Aivan puhelun alussa mieleeni tuli, että Juha on ulkona jossakin Pohjois-Pohjanmaalla. Ymmärsin, ettei näin ole, kun kuulin jonkun toistuvasti kutsuvan Sipilää nimeltä ja ilmeisesti solvaavan häntä, MTV Uutisten haastattelema henkilö kertoo.

Puhelimessa ollut henkilö haluaa kertoa havainnoistaan, jotta poliitikkoon kohdistuvaa hyökkäystä ei vähäteltäisi.

– Se on kyrsinyt, kun sosiaalisessa mediassa tapahtunutta on kyseenalaistettu, hän toteaa.

Poliisi on kirjannut tapahtuneesta rikosilmoituksen epäiltynä pahoinpitelynä. Rikosnimike voi poliisin mukaan vielä muuttua tutkinnan edetessä.

Poliisi ei ole täsmentänyt, onko poliisilla jo tiedossa epäilty. Esitutkinta jatkuu ja samoin sen selvittäminen, liittyykö tapaukseen suunnitelmallisuutta tai poliittista motiivia.

Hyökkäys tuomittu laajasti

Sipilään kohdistunut hyökkäys on tuomittu laajasti esimerkiksi eduskuntapuolueiden puheenjohtajien voimin.

– Kansanedustajien pitää voida nauttia fyysistä koskemattomuutta. Toki me ymmärrämme sen, että ihmiset lähestyvät sanoin ja antavat kovaakin palautetta, mutta missään nimessä fyysisen koskemattomuuden loukkausta ei voida hyväksyä. Tämä on vakava ja tuomittava teko, pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tapahtunutta aiemmin MTV Uutisille.

– Yleisesti ottaen jokaisen meistä tulee huolehtia, että kohtelemme kanssaihmistä asiallisesti ja pidämme huolta siitä, että yhteiskunnallinen ilmapiiri on sellainen, että ymmärretään se, että toisen ihmisen kimppuun ei voida käydä, Marin jatkoi.

MTV Uutisten perjantaina julkistamassa kyselyssä kävi ilmi, että kyselyyn vastanneista 105 kansanedustajasta yli kolmannes oli kokenut uhkailua tällä vaalikaudella.

Osa uhkauksista on hyvin vakavia, sillä mukana on jopa tappouhkauksia. Osa uhkauksista on lievempiä ja niiden taustalla on todennäköisesti esimerkiksi mielenterveysongelmia.

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta