Juhannusruoissa bakteerivaara – ethän tarjoile uudelleen?

Julkaistu 22.06.2013 15:22

Grillattaessa, kuten kaikessa muussakin ruoanlaitossa, on hyvä muistaa muutamia hygienian perusasioita, muistuttaa Evira.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, etteivät olosuhteet hygienian ylläpitoon mökillä ja retkellä eivät aina välttämättä ole yhtä hyvät kuin kotikeittiössä. Varsinkin kylmäketjun ylläpito ja käsienpesumahdollisuuksien varmistaminen vaativat toisinaan enemmän vaivannäköä. Näiden seikkojen huomioiminen kuitenkin kannattaa, jotta vältytään ikäviltä ruokamyrkytyksiltä.

Perushygienia kuntoon

Kädet kannattaa aina pestä ennen grillauksen aloittamista ja raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. Jos vettä ei ole käytössä riittävästi, varaudu ruuanlaittoon esimerkiksi käsien desinfiointiin tarkoitetuilla kertakäyttöpyyhkeillä. Käytä ottimia elintarvikkeiden käsittelyyn aina kun mahdollista.

Älä tarjoile yli jäänyttä ruokaa uudelleen!

Toinen tärkeä perussääntö on, ettei ylijäänyttä ruokaa saa säilyttää tai tarjoilla uudelleen. Jo 1-2 tunnin säilytys lämpimässä kesäsäässä saa bakteerit lisääntymään ruoassa nopeasti.

Lähde: Evira

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle