Keittiöhygienia kannattaa muistaa myös kotikeittiössä, jos haluaa välttyä ikäviltä ruokamyrkytyksiltä.
Ruokamyrkytykset johtuvat yleisimmin raaka-aineiden tai ruokien huolimattomasta käsittelystä. Jos ruokia säilytetään liian lämpimässä tai ruokaa ei kuumenneta riittävästi, bakteereilla on hyvät olosuhteet lisääntyä.
Myös likaisista käsistä ruokaan kulkeutuneet mikrobit voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
Eviran laatimilla ohjeilla ruoanlaitto sujuu turvallisesti.
1. Pese kädet
Ei riitä, että peset kädet ennen ruoanlaittoa. Käsiä kannattaa pestä myös ruoanlaiton eri vaiheissa, etenkin jos käsittelee raakaa kanaa, kalaa tai lihaa.
2. Käytä puhtaita välineitä
Lihalle, leivälle ja kasviksille on hyvä olla omat leikkuulautansa. Jos käytät samoja leikkuulautoja eri raaka-aineille, pese ne aina huolellisesti.
3. Pese kaikki kasvikset
Kasvikset ovat yllättävän yleinen syy ruokamyrkytyksiin. Ulkomaiset pakastemarjat kannattaa keittää ennen käyttöä.
4. Kypsennä liha kunnolla
Jauheliha, porsas sekä broileri on on syytä kypsentää täysin kypsäksi. Naudan ja lampaan liha voi jäädä sisältä mediumiksi.
5. Tarjoile ruoka heti
Kylmä ruoka tarjoillaan kylmänä ja kuuma kuumanna. Jos lämmintä ruokaa jää yli, se kannattaa jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ja laittaa jääkaappiin.
6. Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa
Kun säilytät ruoka-aineet oikein, bakteerit eivät pääse lisääntymään. Tarkista myös viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät.
Lähde: Evira