Ruotsin syyttäjä on päättänyt lopettaa tietovuotaja Julian Assangen väitettyjen seksuaalirikosten tutkinnan, joka on madellut eteenpäin seitsemän vuotta.
Wikileaks-sivuston perustaja Assange on pakoillut virkavaltaa Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012. Hän on kiistänyt syytökset. Aiemmin Assange on sanonut pelkäävänsä, että hänet luovutettaisiin Ruotsista edelleen Yhdysvaltoihin.
Syyttäjä Marianne Nyn mukaan edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin ei enää ole, joten pidätysmääräyksen uusiminen ei ole tarkoituksenmukaista.
Nyn mukaan tutkintaa ei pystytty enää jatkamaan, koska Assange ei suostunut tulemaan kuultavaksi Ruotsiin. Häntä oli käyty kuultamassa Ecuadorin suurlähetystössä, jossa kuulemisen teki ecuadorilainen syyttäjä. Nyn mukaan tämä ei kuitenkaan ollut riittävää tapauksen tutkimiseksi. Hän kuvailee kyseessä olevaa tapausta ainutlaatuiseksi.
Hän kertoo, ettei asiaan liittyneet poikkeukselliset yksityiskohdat liittyen esimerkiksi rikosepäilyihin USA:ssa vaikuttaneet päätökseen. Hän kertoo tapausta tutkitun kuten mitä tahansa seksuaalirikosta, ja sen tutkinnassa käytettiin kaikki käytettävissä olevat keinot.
"Assangelle täydellinen voitto"
– Tämä on Julian Assangelle täydellinen voitto. Hän on vapaa lähtemään suurlähetystöstä milloin haluaa. Hän on luonnollisesti iloinen ja helpottunut, mutta arvostelee sitä, että tähän meni niin pitkä aika, sanoo Assangen ruotsalainen asianajaja Per Samuelsson Ruotsin radiolle.
Samuelsson kertoi vaihtaneensa tekstiviestejä Assangen kanssa.
– Hän kirjoitti: "Serious, Oh My God." Emme ole ehtineet vielä keskustella.
Brittipoliisi lupasi edelleen pidättää
Assangen lähtö Ecuadorin suurlähetystöstä saattaa kuitenkin viivästyä edelleen, sillä välittömästi Ruotsin päätöksen jälkeen Britannian viranomaiset kertoivat pidättävänsä Assangen ehdonalaissääntöjen rikkomisesta, jos hän poistuu suurlähetystöstä. Viranomaisten mukaan Assangen olisi pitänyt ilmoittautua poliisille kesäkuussa 2012.
– Ruotsi ei kuitenkaan enää tähän leikkiin lähde, Samuelsson sanoi uutistoimisto TT:lle.
Samuelssonin mukaan tutkinnan lopettamiselle oli kaksi syytä.
– Hän pystyi antamaan hyvän kuvauksen siitä, mitä tuona iltana on tapahtunut, joten syyttäjä ei enää uskonut langettavaan päätökseen. Toisena syynä oli se, että pystyimme osoittamaan Yhdysvaltojen olevan hänen perässään, mitä emme pystyneet tekemään vuonna 2015.
Samuelssonin mukaan hänellä ei ole mitään käsitystä siitä, koska Assange lähtee lähetystöstä.
– Mutta sen tiedän, ettei Ruotsi estä häntä, kun hän niin päättää tehdä.
Osa Assangen seksuaalirikosepäilyistä oli jo muutenkin vanhentunut, mutta raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020. Väitetyt seksuaalirikokset tapahtuivat elokuussa 2010. Syyttäjä Marianne Nyn mukaan tapaus voidaan avata uudelleen, jos Assange palaa Ruotsiin ennen epäilyjen vanhentumista.