Kahta Ukrainan vangiksi jäänyttä kiinalaissotilasta kuultiin lehdistötilaisuudessa 14. huhtikuuta Kiovassa. Kyiv Independent kertoo, mitä miehet kertoivat kokemuksistaan.
Aiemmin huhtikuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Ukrainan ottaneen kiinni kaksi Venäjän joukoissa taistellutta kiinalaista. Presidentin mukaan Ukrainalla on hallussaan yli 150:n maassa taistelevan kiinalaisen henkilötiedot.
Lue myös: Zelenskyi: Ukrainan rintamalta napattiin kiinalaisia sotilaita
Kyiv Independentin mukaan kyseessä ovat ensimmäiset Kiinan kansalaiset, jotka saatiin kiinni taisteluissa ukrainalaisjoukkoja vastaan Ukrainan maaperällä.
Sotilaita kuultiin Kiovassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Kyiv Independent kirjoittaa, että miesten lausuntojen vilpittömyydestä ei voida mennä takuuseen, koska he olivat kuulemisen aikaan Ukrainan vankeja.
Lisäksi he puhuivat kiinaa ja heidän vastauksensa käännettiin ukrainaksi hallinnon tarjoaman kääntäjän toimesta. Kyiv Independent ei pystynyt tarkistamaan heidän väitteitään tai käännöksen oikeellisuutta.
Kummatkin sotilaat kertovat, että Kiina ei lähettänyt heitä sotimaan. Kumpikaan ei maininnut, mistä päin maata he ovat kotoisin.
Toinen sotilaista: Ukraina auttoi selviämään
Toinen vangeista on vuonna 1991 syntynyt Wang Guangjun. Hän kertoo joutuneensa venäläisten "kemiallisten aseiden" kohteeksi heti sen jälkeen, kun oli jäänyt ukrainassotilaan vangiksi.
– Olin menettämässä voimani ja pyörtymässä. Sitten tunsin, kuinka joku tarttui kauluksestani kiinni ja veti minut ulos raittiseen ilmaan, hän kertoo Kyiv Independentin mukaan.
Wangin mukaan ukrainalaisten vangiksi jäämisen jälkeen hän löysi itsensä ukrainalaissotilaiden kanssa kaivannosta, jossa hän oli suojassa venäläisten hyökkäyksen aikana. Hän kertoi, että ukrainalainen auttoi häntä selviämään siitä, mitä hän kuvaili kaasuhyökkäykseksi.
– Ukrainan sotilaat suojelivat meitä ja ovat kohdelleet meitä hyvin koko tämän ajan, hän kertoi.
Lue myös: Näin Venäjä varastaa Ukrainan luonnonvaroja Kiinan tuella
Tiktok-mainos sai ilmoittautumaan
Wang kertoi selanneensa Tiktokia, kun hän näki mainoksen liittymisestä Venäjän armeijaan. Koska hän oli menettänyt työpaikkansa viime kesänä, hän kiinnostui tarjouksesta. Päätöksessä painoi myös se, että Wangin mukaan hänen kotimaassaan arvostetaan asepalvelusta.
Armeijan värvääjä kertoi Wangille, että Venäjän armeijaan astuva kiinalainen voisi tienata kuukaudessa 200 000–250 000 Venäjän ruplaa eli noin 2 100–2 600 euroa. Se on enemmän kuin kiinalaisen keskipalkka.
Wangin mukaan värvääjä lupasi myös maksaa hänen matkansa Venäjälle ja auttaa häntä hankkimaan tarvittavat asiakirjat.
Näin ei kuitenkaan käynyt. Wang sanoo, että myöhemmin venäläiset veivät hänen pankkikorttinsa ja puhelimensa, joten hän ei pystynyt hallinoimaan tienaamiaan rahoja.
Lue myös: Zelenskyi: Venäjä rekrytoi avoimesti kiinalaisia sosiaalisessa mediassa – Kiina lyttäsi väitteet
Rakennustöiden sijaan armeijaan
Toinen sotilas, vuonna 1998 syntynyt Zhang Renbo kertoo olevansa lähtöisin varakkaasta perheestä ja työskennelleensä palomiehenä ja pelastustehtävissä. Hän kertoi tulleensa Venäjälle joulukuussa.
Zhang kertoo, että ensin hänelle tarjottiin työtä rakennusalalla, mutta lopulta hänet värvättiin asepalvelukseen.
– Halusin tienata rahaa, mutta en odottanut päätyväni sotaan, hän kertoo.
Lue myös: Asiantuntija: Olisi pikemmin yllätys, jos kiinalaisia ei taistelisi Venäjän riveissä
Sanovat tehneensä päätöksensä itse
Molemmat miehet väittävät, että heillä ei ole yhteyttä Kiinan hallitukseen ja että he allekirjoittivat Venäjän armeijan kanssa sopimuksen omasta tahdostaan.
Miesten reitti taistelukentälle kulki Moskovan, Rostov-na-donun ja Venäjän miehittämän Donetskin alueen kautta.
Wangin mukaan hänet sijoitettiin leirille myös muita kansallisuuksia edustavien ihmisten kanssa, jotka oletettavasti olivat Keski-Aasiasta, Ghanasta ja Irakista.
Sotilaita muistakin maista
Kyiv Indepdentin mukaan Venäjä on värvännyt Ukrainan sotaan ulkomaisia taistelijoita useista maista, kuten Intiasta, Nepalista ja Syyriasta. Lisäksi Kurskin alueen taistelussa on ollut mukana noin 12 000 pohjoiskorealaista sotilasta .
Kiinalaisvangit ovat kertoneet, että heidän piti totella venäläisiä komentajia, jotka viestivät heille käskynsä eleillä.
Wang jäi vangiksi melkeinpä heti
Wangin mukaan pakeneminen värväytymisen jälkeen olisi ollut vaikeaa, koska valvonta harjoitusalueella oli hyvin tiukkaa.
Hän ei omien sanojensa mukaan ole tappanut yhtäkään ukrainalaissotilasta vaan kertoo ehtineensä olla rintamalla vain kolme päivää ennen vangiksi jäämistä.
Zhang sanoi, ettei hän ollut nähnyt yhtään ukrainalaissotilasta ennen vangitsemishetkeä.
Molemmat kiinalaiset arvostelivat lehdistötilaisuudessa Venäjää. He myös lähettivät maanmiehilleen sellaisen viestin, että tähän sotaan ei kannata lähteä.
– Kaikki venäläisiltä kuulemamme oli valetta. Kävi ilmi, että Venäjä ei olekaan niin vahva eikä Ukraina niin heikko. Siksi on parempi olla osallistumatta sotiin ollenkaan, Wang sanoi.
Kun heiltä kysyttiin, oliko Kiina tiennyt heidän osallistumisestaan Venäjän sotaan, he kertoivat hallitukseen varoittaneen, että Kiinan kansalaisten ei pitäisi matkustaa vihamielisiin kohteisiin. Zhangin mukaan kiinalaiset, jotka taistelevat missä tahansa maassa, voidaan rangaista Kiinan lakien mukaan.
Molemmat miehet toistivat haluavansa palata Kiinaan osana tulevaa vankienvaihtoa.
– Ymmärrän, että rangaistus voi tulla, ja olen valmis siihen, mutta haluan silti palata kotiin ja perheeni luokse, Zhang sanoi.
"Kiina ei ole kriisin osapuoli"
Kiinan ulkoministeriön tiedottajalta Lin Jianilta kysyttiin aiemmin Zelenskyin kommenteista.
– Neuvomme osapuolia tunnistamaan Kiinan roolin oikein ja selväjärkisesti ja pidättäytymään vastuuttomista lausunnoista, Lin sanoi.
Linin mukaan Kiina on aina vaatinut kansalaisiaan pysymään poissa aseellisista konflikteista. Hän korosti Kiinan edistävän rauhanomaista ratkaisua Ukrainan sotaan.
*Korjaus kello 16.55: Toisin kuin tekstissä aiemmin luki, kiinalaiskaksikko ei sotinut venäläisjoukkoja, vaan ukrainalaisjoukkoja vastaan.