Kissa on aktiivinen eläin, joka kaipaa toimintaa, temmellyksiä, leikkejä ja liikuntaa. Lue vinkit, miten terveen kissan kanssa voi jumpata leikin varjolla sekä kotona että ulkona.
Virkistä kissasi kehoa ja mieltä ja jumppailkaa yhdessä leikin ja ulkoilun merkeissä – muista kuitenkin, ettei kissaa tule koskaan pakottaa mihinkään. Muistathan myös vartioida kissan leikkejä.
Pujottelu
Vartalon taivuttelemiseksi pujotteluradan voi tehdä vaikkapa kukkaruukuista tai pienistä roskakoreista. Aseta esteet peräkanaa riviin niin, että kissa mahtuu sujahtamaan niiden välistä siksakkia. Ota narulelu ja vedä narua niin, että se pujottelee esteiden välistä. Kissa saattaa innostua seuraamaan narua päässä olevaa 'saalista'. Voit myös kokeilla namipalaa. Mainiota venyttelyä!
Kiipeily
Kiipeily haastavilla pinnoilla on erittäin tärkeä, luontainen liikuntamuoto kissalle. Iso raapimapuu on monen kissan unelma, mutta myös kaapinpäälliset ja hattuhyllyt käyvät kissan mielestä mainiosti kiipeilyyn. Laita kissan herkkupaloja korkeille huonekaluille, jotta kissa innostuisi itsenäisesti kiipeilemään.
Kissankin mieltä virkistää ulkoilu silloin tällöin ja turvallisinta se on sopivankokoisten valjaiden kanssa. Ulkona valjaissa kulkevan kissan voi nostaa esimerkiksi matalalle puunoksalle tai tukevalle aidalle. Omistajansa kanssa taluttimessa ulkoileva kissan pitää pysyä koko ajan valvovan silmän alla.
Maastossa liikkuminen
Ulkoilu virikkeellisessä ja vaihtelevassa metsämaastossa ylläpitää kissan kuntoa ja edistää niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia! Kaikki kissat eivät kuitenkaan viihdy valjaissa eivätkä suostu hievahtamaankaan. Toiset kissat saattavat istua ja maata aloillaan pitkiäkin aikoja ja tarkkailla silmä kovana ympäristöä nenä nuuskuttaen.
Voit yrittää herätellä kissan mielenkiintoa liikkumaan leikin varjolla: rohkaise kissaasi hyppimään ja leikkimään luonnon omilla leluilla kuten lehtikasoilla tai ota omat tutut lelut mukaan.
Muista pitää hihnasta hyvin kiinni, vaikka kissa vaikuttaisi rauhalliselta: säikähtäessään se voi pinkaista matkoihinsa kuin ohjus, jolla on kynnet!
Koordinaatio
Kissalla on ylivertainen koordinaatiokyky ja tasapainoaisti. Kissan koordinaatiota voi harjoittaa sekä nivelten liikkuvuutta ylläpitää esimerkiksi kävelemällä hitaasti maassa makaavan tikapuiden puomien välissä.
Lelut
Kissan kanssa tulisi leikkiä tavalla, joka jäljittelee metsästystä: lelun pyydystäminen tuottaa samanlaista mielihyvää kissalle kuin aidonkin saaliin sieppaus. Parhaiten tätä tarkoitusperää täyttävät leikit, joissa omistaja panee lelun liikkeelle – esimerkiksi heittää palloa huoneen poikki tai vetää narun päähän solmittua hiirtä tai höyheniä.
Rohkaise siis kissaa liikkumaan kotivalmisteisilla tai lemmikkitarvikeliikkeestä hankituilla leluilla – voit vaihdella eri päivinä eri leluja, jotta kissa ei niihin hevillä kyllästy.
Valosaalistus
Liikuttele taskulampun valoa seinillä ja anna kissasi sisäisen pedon päästä valloilleen. Älä kuitenkaan käytä punaista laservaloa, koska se voi vahingoittaa kissasi silmiä. Aurinkoisina päivinä voit ottaa myös käsipeilin ja heijastaa sillä seinälle valoa kissan jahdattavaksi. Huomioi, että tämä leikki voi aiheuttaa tapettivahinkoja, kun kissa hyppii valon perässä. Pitäkää taukoa, jos kissa hengästyy.
Laatikot
Ostitko uudet kenkäparit? Älä heitä kenkälaatikkoa pois, vaan leikkaa laatikon kylkeen tassun mentävät reiät. Laita laatikkoon leluhiiri tai pallo, jota kissa saa metsästää! Lisäksi kyljellään olevat pahvilaatikot tuntuvat olevan kissojen mielestä mukavia nukkumispaikkoja rankkojen leikkien jälkeen..
Mukavia liikuntahetkiä kissasi kanssa!
AVA
Osittainen lähde: Yliopistollinen eläinsairaala, kipu ja kuntoutusklinikka eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen & Hillspet.co.uk
Kuvat: Shutterstock